22 februari 2011

Dags att återkoppla er återkoppling

Fler och fler skriver kommentarer under Påverka innehållet och vi blir riktigt, riktigt glada över det. Att göra program ingen hör på eller inte har en åsikt om är eländigt trist. Tystnaden förskräcklig. (Eller som jag nyss sa till min kollega Vassilis Bolonassos: Om jag nu har hybris ska det ju märkas... ;-) )

Kanske borde jag ändra rubriken Påverka innehållet? Det är så här: De 41 intervjuer vi har gjort är de vi kommer att göra - med all sannolikhet kommer inga fler att göras. För att få den här tvärvetenskapliga kopplingen och visa att t ex. idéhistoriker, tonsättare och musikterapeuter talar om samma sak -ja, då måste grundarbetet vara gjort.

Så det man kan påverka är mera inriktningen i redigeringen - en svår uppgift för er eftersom ni inte hört grundintervjuerna. Men det ni skriver kan hjälpa mig att göra ett val när jag redigerar. Musik och politik, som Björn föreslår, kommer inte få ett eget program - men det kommer garanterat vara en del av båda de kommande programmen: Musik och makt och Musik efter krig.

Sedan är det det här med balansen mellan andelen musik och tal. Grundtanken är att få det bästa från P1s Kulturradioprogram med det förnämsta av P2s mixade program som Kalejdoskop.  Även om vi talar om svåra saker som sorg - självmord - död så är Hjärtslags primära tanke inte att vila i den tuffa upplevelsen utan mera initiera en egen tanke. (Apropå hybris...) Jag tänker att just Hjärtslag kunde vara en gnisttändare mer än en kontemplativ oas.

Men självklart: Det finns många tillfällen som jag skulle vilja ha haft mer tid för musik. Inte tu tal om det. Men redigering är ett evigt bortväljande av underbar musik och underbara talade klokheter.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista