23 februari 2011

Hjärtslag dröjer sig kvar en stund i rummet

3:40 min

I vanliga fall arbetar jag som opera- och musikalkritiker på Kulturnytt i P1 plus gör Vägvisare i Cd-revyn, producerar Kalejdoskop och presenterar Notturno. Det betyder att jag ofta sitter i de där operahusen vi talade om i programmet om Musik och Rum den 13 februari. Det betyder också att jag ofta tänker på hur rummet påverkar min förväntan - Vadstena Slott eller Drottningholms Slottsteater bygger upp helt olika förväntningar.

Den japansk-amerikanske akustikern Yasuhisa Toyota talade om arenasalens möjligheter - att vi som åskådare ser varandra när vi lyssnar på en konsert, att tonsättarna eller arrangörerna kan använda salen till att utvidga konsertupplevelsen genom att flytta musikerna i rummet och att den upplevelsen kan göra att vi som publik lägger pengarna på en konsert i stället för en CD eller DVD.

Artes var den stora exklusiva tidskriften för konst, musik och litteratur och man publicerade essäer, bild och lyrik. Den gavs ut av Musikaliska Akademien, Konstakademien, Svenska Akademien, Samfundet De Nio och Natur och Kultur. Den lades ner 2005.

I ett av de sista numren av Artes hade jag en längre text som handlade om mitt barnbarn Vilma och ett försök från min sida att trösta mig med opera. Vilma är svårt sjuk i en mycket speciell sjukdom. I ett av textavsnitten skriver jag om Trubaduren, en operaföreställning i Modena, italienska jalusier och Vilma. Förväntningar. Just så: Förväntningar. På allt. Det är en längre text, som jag lägger separat för den som vill läsa. Följ länken.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista