Hjärtslag - om musik efter krig - från 6 mars 2011

Kan man försonas med musik efter ett krig?

I det femte Hjärtslag talar vi om musiken efter ett krig. Hur låter musiken då? Vad händer i kulturen efter ett krig, vad händer i samhället då? Frodas det eller är det annat som påverkar? Vill vi kunna försonas med hjälp av musiken eller vill vi bara beskriva terrorn?

En tes ska leda oss genom hela programmet. Åren efter ett förödande världskrig har ofta betytt en omvärdering av det som tidigare varit. Allt blir möjligt. Aldrig mera krig. I den omvärderingen finns också ett stort nytänkande - men är det det enda skälet till förnyelsen?

Vi har frågat dessa människor: Musikern Jordi Savall, historikerna Peter Englund och Arne Jarrick, dirigenterna Andreas Hanson och Herbert Blomstedt, scenografen Lars-Åke Thessman, dramaturgen Stefan Johansson, formgivaren Johan Huldt, tonsättaren och musikern Peter Pontvik och författarna Stefan Bohman, Ylva Eggehorn och Horace Engdahl.

Lyssna på en av dem som medverkar i programmet.

Musiken är av Bo Nilsson, Bruckner, Beethoven, Eisler, Mozart, Sibelius, Stravinskij, Verdi, Alfven och från Sydamerika och från Mellan Östern.

Musik med Ensemble Villancico, Blomstedt, Beatles, Savalls Jerusalemgrupp, Reinhardt, Frank Zappa, Naemi Briese, Elof Ahrle, Betty Hutton, Leonard Cohen och Jenny Wilson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista