8 mars 2011

En ensam eller tio ensamma konstnärer

Maj-Britt Niklasson: Det var som att födas på nytt
3:13 min

Inspirerad av Hjärtslags tvärvetenskapliga hållning fick jag ett brev från en universitetschef. Han hade under lång tid försökt få igång ett tvärvetenskapligt samarbete - ett riktigt ambitiöst projekt där flera olika dicipliner skulle mötas.

Men de enda som inte kunde dras med i det här stora samarbetet var de konstnärliga grupperna. Gång på gång drog de sig ut i sista stund. Han frågade efter våra erfarenheter när vi nu arbetat tvärvetenskapligt.

Tyvärr kunde jag inte hjälpa honom - även om vår lista på intervjuade är omfattande handlar det ändå bara om 41 personer som vi träffat en och en under en tid på tre-fyra månader. Det har varit ett pussel, men ett möjligt sånt.

Att få ett större samarbete till stånd... ja, då krävs det stora morötter som kan fungera samtidigt på både individnivå och instituitionsnivå. 

Dessutom - jag kan tänka mig, och det är en högst simpel grundtanke, att det ligger så mycket nedärvt och inlärt att en konstnär är en ensam, genialisk, och ofta, man. En konstnär ska inte samarbeta med någon för att tar man udden av sitt eget skapande.

Fast: För att direkt motsäga mig: en man som Herbert Blomstedt är ju bevis för att man kan vara konstnär och samarbeta.

Men kanske att de konstnärliga utbildningarna hyser en motvilja mot andra fakulteter? 'Jag kan möjligen tänka mig att studera på konsthögskolan, men absolut inte nåt mer samröre med makten'. Ungefär så.

Idag arbetar jag vidare med programmet om Musik och terapi (20 mars) där vi bland andra intervjuar konstnären och musikern Maj-Britt Niklasson. Hon drabbades av en psykos för många år sedan och berättar i Hjärtslag om hur hon med hjälp av musik tog sig ur den.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".