Hjärtslag - om musik och hjärnan - från 3 april 2011

Hur mycket klokare blir vi av takter och toner?

I det nionde Hjärtslag talar vi om musik och hjärnan. Vad skänker till exempel hjärnforskningen åt musiken - och vad ger musiken tillbaka? Vad är det som händer där inne när vi spelar - och när vi lyssnar? Blir det samma effekt? Och hur kan vi stimulera vår hjärna med musik?

Och det där med att kreativitet, schizofreni och bipolär sjukdom hänger samman - är det verkligen rätt?

De personer vi har talat med den här gången är musikern och forskaren Fredrik Ullén. Dessutom musikterapeuten Margaretha Reinhammar, stressforskaren Töres Theorell, idéhistorikerna Karin Johannisson och Sven-Eric Liedman, KTH-forskaren Roberto Bresin, överläkaren Hans Peter Söndergaard, musikpedagogen Ingrid Hammarlund och dirigenten Herbert Blomstedt.

Vi hör musik av Schubert, Mozart, Mahler, Sorabji, Bruckner, Schumann, Chopin, Lennon McCartney och Ulf Dageby.

Musik av och med Dan Abrams, Robert Broberg, Thomas Brinkmann och Van Morrison.

Musik med Jos van Immerseel, Midori Seiler, Maria Joao Pires, Mose Allison, Fredrik Ullén, Steve Dobrogosz, Piotr Anderszewski, Gewandhausorkestern i Leipzig ledda av Blomstedt, Bajofondo, Beck och Wiener Filharmoniker ledda av Bernstein. Plus repliker av Kenta och Stoffe ur Dom kallar oss mods.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.