Hjärtslag - om musik och rum

Är tystnaden en lyx för de rika?

I det andra programmet av tolv talar vi om musiken i alla våra olika rum. Är tystnaden en lyx för de som kan betala? När kommer gardinen som lyser, spelar musik och byter färg? Hur scenograferar man en opera så att musiken når ut till oss i publiken? Varför låter konsertsalar så olika? Är det en ny musikscen när rockmusiken läcker från hörlurarna på de som reser i tunnelbanan?

De personer vi har talat med i det andra programmet är formgivaren Johan Huldt, arkitekten Catarina Dyrssen. Dessutom operachefen Birgitta Svendén, scenografen Lars-Åke Thessman, kostymdesignern Karin Erskine samt akustikerna Yasuhisa Toyota och Jan-Inge Gustafsson.

Lyssna på några av dem som medverkar i programmet.

Musiken är av Strauss, Vangelis, Gefors, Sibelius, Monteverdi, och med Rysanek, Svendén, Vega, Savall, Clayton, Järvi, Göteborgs symfoniker, Bothén, Åke Wassing, New Tango Orquesta, Bajofondo, Count Basie, Duran & Garcia, Nick Drake och Sonny Stitt.

Vi har försökt att varva bredare ämnen med mera konkreta, även om innehållet i varje program varvas. Först minne, sedan rum, därefter sorg som följs av makt och krig. (Mer finns att läsa under västerspalternas Om Hjärtslag och Påverka innehållet.)

Detta nedan är den förenklade versionen av Hjärtslag utan musik.