Hjärtslag - om musik och terapi

200 mg symfoni eller en nässpray med körsång?

I det sjunde Hjärtslag talar vi om musik och terapi, musik och medicin. Räcker det med att lyssna tillsammans på musik för att stödja någon? Kan man till och med medicinera musik - skriva ut ett recept på symfonikonsumtion? Hur går det till att arbeta med autister eller svårt skadade barn? Kan man nynna med en respirator och ge hjälp den vägen?

Den här gången har vi talat med pianisten och hjärnforskaren Fredrik Ullén, stressforskaren Töres Theorell, musikterapeuterna Ann-Sofie Paulander och Ingrid Hammarlund och Margaretha Reinhammar, folkmusikern Marie Länne Persson och konstnären och musikern Maj-Britt Niklasson.

Musiken är denna gång skriven av Chopin, Chaplin, Sibelius, Schubert, Marie Länne Persson, Goran Bregovic, Eisler och Gavin Bryars. Musiken framförs av Marie Länne Persson, Mart Hallek, Simon Persson från föreställningen Mysteriet med den blå flaskan, Alva Noto, Landslaget med Maj-Britt Niklasson, Töres Theorell och pianisten Eva Luthander, stråkkvartetten med Töres igen och Maria Wolf, Sara Åsbrink och Maria Stridsman, Viveka Seldahl, Rosa klass på Jorielskolan och deras lärare Agnes Serfözö, Rubinstein, Nick Drake, Pink Floyd, Peggy Lee, Jan Johansson, Pakito, Brian Eno, Daniel Lanois, Tom Waits, Amanda Pitt, och Hilary Hahn, Sveriges Radios Symfoniorkester ledda av Esa-Pekka Salonen.

Detta nedan är den förenklade versionen av Hjärtslag utan musik.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista