25 oktober 2011

Prix Europa - dag 1

Nu har vi - ett drygt tjugotal programmakare från hela Europa - lyssnat på sex av de tjugo program som tävlar. Vi mjukar upp - i morgon och på torsdag är det sju varje dag ;-)

Vi har hört entusiastiska letter göra helgradio med tävlingar, instrumenthistoria, evenemangstips och recension från Amsterdam.

Vi har hört en oerhört kunnig tysk presentatör, producent, tekniker och telefonslussmedarbetare (=en och samma person=Roland Kunz) göra en variant av CD-revyns Vägvisare.

Bulgarerna hyllar den gränsöverskridande musiken i ett magasin med mycket levande musik.

Irländarna spelade upp en tonsättares arbete med att mixa in 20 års samlade telefonsvararmeddelanden i sin musik.

Ett annat gäng från Tysland - Bayerischer Rundfunk - lät två ungdomar prata och spela musik om den stad de bodde i - Friesing.

Och en ilsken och välformulerad folkmusiker, Grigore Lese, från Rumänien öste galla över alla som hotade den genuina ursprungliga musiken från Rumänien.

Man kan lugnt säga att det finns bredd i utbudet.

Lite förvånande tycker jag att de här programmen hittills inte har varit formmässigt nydanande - däremot märker jag återigen att gamla former kan förfinas gång på gång på gång. Det går alltid att tänka ett varv till.

Tanken med den här klassen - Radio Music - är att den ska leta efter nya sätt att förmedla musik till åhörare - och då främst inom området klassisk musik, jazz, folkmusik och världsmusik.

Det vill säga P2, med andra ord.

/Per