Prix Europa - dag tre - delar av den jury som här lyssnar på Hjärtslag
27 oktober 2011

Prix Europa - dag 3

Jag har ingen stor roman med mig hit - det blir inte många lediga stunder. Däremot en pocketbok med dikter av Tomas Tranströmer. Slutorden ur Resans formler: "... på en gång mullvad och örn."

Så är juryarbetet här på Prix Europa. Nära och långt borta i en och samma stund.

Den tredje dagen spelades Hjärtslag upp - mottogs mycket väl av alla som förstår språket - dvs de från Norden. De övriga som läste den engelska översättningen och lyssnade samtidigt hade det svårare och blev mätta. De uppskattade det men... Någon sa att det var alldeles för sent på dagen (15.35) för den här programtypen. Vi hade då intensivlyssnat på fem stycken 5-timmars program. Synd. Obs - inte bortförklaring - bara förklaring ;-)

De andra sex programmen i dag kan sammanfattas med följande meningar:

Ett österrikiskt skivpratarprogram om bubblig champagnemusik med hög kvalitet på just musiken, men lite för städad presentation.

Vilket man inte kunde säga om det danska bidraget där två naturtv-personligheter på ett charmigt, buffligt sätt tittar på klassisk musik som vore den en myrstack.

Sedan hade tysk radio i Hamburg gjort en rolig nybörjarguide till Wagners Ring. Med orkester,  sångare, stor publik och två drivna programledare.

Fransk radio hade skickat tio stycken 6 minuters superproducerad dramatiserad radio om Serge Gainsbourg.

Grekland bidrog med skivpratarprogram av den äldre sorten - känd man talar om musik där man sjunger om ögon.

Sist var britterna, liksom i går, ute på upptäcksresa igen. Nu reste man till en serbisk trumpetfestival.

Nu har jag varit mullvad och örn i tre intensiva dagar. På lördag kväll får vi reda på vilka som vunnit. Och SR/SVT/Ur tävlar med flera program!

/Per  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".