Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Diskuterar, filosoferar och reflekterar kring musikens roll i olika sammanhang
7 november 2011

Frågor och svar efter första P1-sändningen - del 2

Bakgrunderna i Hjärtslag har föranlett ett något undrande ebrev. Tanken med de alltid närvarande bakgrunderna är att skapa ett gemensamt rum där alla dessa människor finns i. Vi har ju gjort 41 intervjuer på olika platser. 

För att Horace Engdahl och Peter Englund, som intervjuades på Svenska Akademien, ska tyckas sitta i samma rum som Johan Söderqvist, som satt i sin studio söder om Stockholm, och Karin Johannisson, hemma i Uppsala (etc, etc) så ville vi ha ett tydligt definierat ljudrum. Ljudet är väggar, tapeter och möbler.

Det är sex ljud som mixats samman. Fem av dem är alltid med - det sjätte varieras efter temat i programmet. Läs mer under rubriken till vänster på hemsidan: Musiken i programmet.

Blir man mycket störd av ljudet kan jag berätta följande: Det har visat sig att när lyssnare hör flera och inte längre blir överraskade över ljudnärvaron, så uppfattas den mindre och mindre som påträngande. Möjligen blir bakgrunderna också något, något lägre längre fram - rent nivåmässigt.

Men - ett tips kan vara att lyssna via hörlurar. Då brukar bakgrunderna kännas lägre. Experimentera gärna med olika lyssningssituationer. Programmen är gjorda för att kunna höras i alla olika miljöer, men det låter olika.

Vi har kontrollyssnat på varje program i dessa sju miljöer: Enklare hörlurar som t.ex till en mobil. Bra studiohörlurar. Monolyssning. Stereolyssning låg nivå. Stereolyssning normal ljudnivå. Stereolyssning stark nivå. Bilstereo under färd.

Vi har försökt, och då i synnerhet vår ljudtekniker Patrik Falck, att hitta en balans där programmet går att lyssna på i  samtliga dessa situationer. Det är oerhört svårt, men vi tycker att vi har hittat en bra balans.

Jag minns själv när jag hörde det första programmet i sändning hemmavid - radion stod på överallt, förstås. Jag gick från datorn i arbetsrummet förbi köksradion in till stereon i vardagsrummet. Olika nivåer överallt och olika miljöer. Och programmet hördes och kändes väldigt olika vid varje steg. Det ska vara så - för att hitta en balans.

Fortsätt gärna att skriva ebrev eller kommentera - jag ska verkligen försöka förklara.

/Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".