1 av 5
2 av 5
Kitty i tufuklänningen på scen. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Kittys klänning

Om tofuklänningen: "Materialet är väldigt opålitligt"

För att göra en klänning i tofu krävs tålamod, relevant arbetslivserfarenhet och lite tur. Sömmerskan bakom Kittys smakfulla outfit heter Charlotte Svinevit och beskriver materialet som tunt och skört.

– Det innebär förmodligen att klänningen bara kommer att hålla i några sekunder, säger hon.

Vad tänkte du när du fick i uppgift att sy en klänning i tofu?

– Jag tänkte ”ännu ett konstigt uppdrag!” och började direkt att researcha om det. Jag kom fram till att det skulle bli ganska svårt men att jag hade lämplig erfarenhet.

Det är nämligen inte första gången som Charlotte gör kläder av mat. Under sin studietid på Konstfack broderade hon i kött, ett proteinrikt material som till skillnad från tofu är hållbart. Att göra klänningen kan ta några timmar upp till en dag.

Hur bär man sig då åt för att sy en klänning av ett så skört material?

– Jag använder mig av tre kvadratmeter tofu-skin, som det heter. Dessa ark delar jag sedan upp och syr fast för hand på ett ganska tjockt snöre. Sedan ska klänningen förvaras fuktigt i ett kylskåp fram tills den ska användas, så att den inte torkar och smular sönder.

De snören som fästs fast på tofu-skinnet är sedan tänkta att användas för att knyta fast kreationen på kroppen som ska bära den. Charlotte poängterar än en gång att materialet är väldigt opålitligt, vilket väcker frågan:

 Vad ska man tänka på när man väl bär klänningen?

Att försöka vara så stilla som möjligt så att den inte går sönder. Å andra sidan har jag redan varnat Kitty om det så hon vet vad hon ger sig in på. Sedan ska man se till att ta en dusch efteråt eftersom tofu-skinnet luktar fiskmat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista