Vanliga frågor (och svar!)

Var kommer P3 Guld 2015 att vara?
I Scandinavium! I Göteborg! Igen!

Vilket datum är galan?
Den 17 januari 2015.

Vem är programledare?
Superduon Tina Mehrafzoon och Kodjo Akolor, såklart.

Hur fixar jag en biljett till galan?
Vad roligt att du vill gå! Läs här om hur du fixar biljetter.

Hur röstar jag på min favoritartist?
Röstningen öppnade här på sajten, direkt efter presskonferensen den 2 december. Det var helt gratis att rösta och det gick att rösta en gång per telefonabbonemang och facebook-konto. Röstningen stängde den 6 januari. 

Måste en artist ha släppt ett album för att kunna bli nominerad?
Nej, inte i alla kategorier. Helt enkelt på grund av att i vissa kategorier är inte albumformatet lika framträdande. Ska sägas att vi ser över huruvida vi nominerar album eller inte, från år till år; musikvärlden förändras och vi förändras.

Under vilken period måste en artist ha släppt musik för att bli nominerad? Nomineringsperioden gäller från 16 november 2013 till 15 november 2014.

Vad väger egentligen tyngst – publikens röst eller en jurys?
Publikens röst är tyngst. Som exempel: om en produktion eller skiva hamnar på samma poäng när juryns och publikens röster räknats ihop, då är det publikens val som avgör. Detta gäller bara i kategorierna årets rock, hiphop/soul, dans, och i pop, som har juryröster. I alla andra kategorier är det bara publiken som kan rösta fram en vinnare. Läs mer om vilka som sitter i jurygrupperna här.

Vilken hashtag använder ni er av?
Du kan följa all form av sociala medier-bevakning via #p3guld. Vi gör JÄTTEMYCKET skoj där! Du hittar oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Finns det nån chans att vinna sig in på själva galan?
Ja, det gör det. Vi kommer att tävla ut biljetter både i radio och på webben. Håll korpgluggarna öppna för din chans att vinna en plats i publiken.

Är det typ åldersgräns, eller så?
Ja, det är det. För galan gäller 13-årsgräns, vilket är baserat på en bestämmelse kring ålder och ljudnivåer som finns över hela landet. En branschpraxis, kan en säga.

Får en kolla på genrepet?
Nä, det får du inte. För då gör vi massa hemliga saker.

Finns det cykelparkering på galan?
Ingen aning. Men generell uppmaning är att du låser din cykel var du än väljer att parkera den. För annars kan den bli stulen.

Ska Sveriges Radio verkligen samarbeta med Facebook?
Det webbaserade och skräddarsydda röstningssystem P3 Guld valt innebär en koppling rent tekniskt till Facebook, inte ett samarbete innehållsmässigt. Du kan dessutom välja att rösta via SMS som alternativ.

Varför måste P3 Gulds app få tillgång till min ”public profile” om jag ska rösta via Facebook?
Det är Facebooks regler, inget vi kan göra något åt. Vi kommer inte använda din ”public profile” på något sätt än till röstningen och vi kommer självklart inte att posta på din vägg om du inte vill.

Måste jag dela vad jag har röstat på, så att andra ser?
Nej, det väljer du helt själv. Men det är ett bra sätt att stötta din artist!

Vem nominerar artisterna?
Det gör vi på P3. Eller, snarare, olika musikspecialister på P3 (exempelvis är Mats Nileskär juryordförande för kategorin hiphop/soul). Utöver P3:s egen expertis förekommer det även externa medlemmar i de olika jurygrupperna. P3 Gulds olika jurygrupper gör urvalet oberoende av varandra i de nio kategorierna och väljer vad de bedömer är den bästa musiken/artisten i respektive kategori.

Vad vinner vinnaren?
I åtta fall av nio får vinnarna en glasplakett formgiven av Anton Gårdsäter. Den är gjord i glasriket! I Småland! En gång tappades Jens Lekmans pris bort! I det nionde fallet får vinnaren en astung mikrofon i guld. Eller, ja, den är väl inte i guld. Den är i brons.

Guldmicken, menar ni?
Ja, precis. Den går till årets bästa liveartist.

Får vinnarna några pengar?
Nä.

Vad gör jag om man vill fortsätta festa när galan är slut?
Då går du till P3:s klubbkväll på Trädgår'n! Där kommer du in gratis om du har med dig din biljett från guldgalan i Scandinavium. Observera DOCK att Trädgår'n är betydligt mindre än Scandinavium och att det därför är först till kvarn som gäller för att få plats på klubbkvällen. För att få komma in på klubbkvällen måste du vara minst 18 år gammal.

Hur kommer en in på samma efterfest som artisterna?
Alltså, du kommer inte in där utan en inbjudan.

Hur får jag inbjudan till efterfesten, då?
En mycket bra fråga. Så här: du får din inbjudan från Sveriges Radio om du är exempelvis artist eller branschperson. Inbjudningarna skickas till folk utifrån hur musikbranschen ser ut för tillfället, vilka som är nominerade och så vidare.

Finns P3 Guld i Norge också?
Ja! Men vet ni, de kallar det P3 Gull! GULL!!?

Varför finns inga klipp med tidigare års framtärdanden här på sajten?
Av upphovsrättsliga skäl får vi inte ha ljudklipp med musik publicerade längre än 30 dagar på sverigesradio.se. Och så är det med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".