Mari-Ann Nutti, Sameslöjdstiftelsen. Foto: Anna Sunna

"Det kan vara varumärkesstöld"

Mari-Ann Nutti i Rádio Sápmi 20/3
2:56 min

Sameslöjdstiftelsen riktar skarp kritik mot att konsthögskolestudenten Lisa Vipola plagierat Sámi Duodji märket. – Det är smaklöst, respektlöst och eventuellt kriminellt, säger Mari-Ann Nutti, VD på Sameslöjdstiftelsen, efter onsdagens styrelsemöte.

- Den här utställningen och hennes användning av duodji-märket kan se som en falsk marknadsföring av hennes konst.  Det kan vara ett grovt varumärkesintrång, om inte rent utav varumärkesstöld, säger Mari-Ann Nutti.

Sámi Duodji märket ska visa för dem som handlar samisk slöjd att det är en äkta produkt de köper. Det är samnordiska Samerådet som äger märket och i Sverige är det Sameslöjdstiftelsen som förvaltar duodji-märket.

- Sámi Duodji ett väl inarbetat märke och över 30 år gammalt som hon nu har förfalskat, säger Nutti.

Kommer varumärkesintrånget att polisanmälas?
– Vi lyfter frågan vidare till Samerådet för att diskutera om det inte är dags att lyfta den juridiska statusen på märket, säger Mari-Ann Nutti.

Kommer ni att kontakta galleriet eller konstnären?
– Hennes konstnärskap är både smaklöst och respektlöst så någon mer energi än så tänker vi inte lägga på hennes utställningen, säger Mari-Ann Nutti.

Samerådet har ännu inte kommenterat frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".