John Bernhard Henriksen hoppas på att komma överrens och att det blir en tydlig Altadeklaration. Foto: Lars-Ola Marakatt.
NEW YORK

Viktigt att väldskonferensen tar beslut som gör att politiken genomförs

8:22 min

I september nästa år är det dags för FNs stora konferens om urfolk. I flera år har man från urfolkspolitiskt håll planerat och jobbat inför konferensen som är viktig för hur urfolkens rättigheter kommer att genomföras i de olika länderna. Urfolken vill att länderna ska ta rättigheterna på allvar och man hoppas att slutdokumentet kommer att stärka de rättigheter man redan har och att alla länder ska ge urfolken de rättigheter man har rätt till. John Bernard Henriksen jobbar i New York och är det norska sametingets internationella representant som bland annat sitter med i urfolkskoordineringsgruppen.

– På internationell nivå har urfolken starka rättigheter men tyvärr så följer inte länderna de rättigheter man har, och det är konferensens mål att få länderna att följa dessa, säger John Bernhard Henriksen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista