BRANDSKYDDET - GRANSKNINGEN FORTSÄTTER

Skolor utan brandsyn under flera år

Räddningstjänsten:”Beror delvis på personalbrist”
1:38 min

Granskningen visar också att många skolor inte haft någon tillsyn av räddningstjänsten på flera år. I Borås stad hade 20 grund- och gymnasieskolor sin senaste tillsyn av räddningstjänsten 2006.

Frida Niméus, områdeschef för räddningstjänsten i Södra Älvsborg, håller med om att det har gått för lång tid mellan tillsynerna och förklarar det så här.

-- Delvis beror det på att vi inte har varit tillräckligt med personal, säger Frida Niméus, områdeschef för räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Ansvaret för att brandskyddet fungerar ligger visserligen på den som äger eller använder skolan men räddningstjänsten har ansvaret för att göra tillsyn av brandsäkerheten. Men när den nya lagen om skydd mot olyckor började gälla 2004 försvann kravet på hur ofta tillsyn skulle göras och efter det har antalet tillsyner minskat. 35 skolor i Borås hade tillsyn 2006 och 2007 men sedan dess har räddningstjänsten inte varit där.

– Det finns olika periodiciteter för olika fastigheter.

Det är också sällan som räddningstjänsten gör några uppföljande kontroller, man litar på att skolorna åtgärdar bristerna. Men som vi kunde berätta igår sker inte alltid det, Dannikeskolan lovade att man åtgärdat ett kärvande utrymningsfönster men det hade man inte gjort.

– Det är inte räddningstjänsten som ska se till att det åtgärdats, det är fastighetsägaren, säger Frida Niméus.

Här hittar du mer om brandsäkerheten

P4 Sjuhärad Sveriges Radio har under ett par dagar granskat brandssäkerheten i Sjuhärads skolor. Samtidigt har nyhetsredaktioner på Sveriges Radio undersökt brandsäkerheten runt om i Sverige. Läs mer här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".