1 av 2
Högskolan i Borås. Foto P4 Sjuhärad
2 av 2
Klicka för grafik på högskolornas rese- och representationskonstnader
UNIVERSITETSGRANSKNINGEN 2012

Högskolan representerar för rekordbelopp

Rektorn: ”Jag försvarar varenda krona”
1:56 min

Kostnaderna för representation var förra året rekordhöga på Högskolan i Borås. Sammanlagt representerade man för nästan tre miljoner kronor, samtidigt som högskolan gjorde ett underskott på drygt sju miljoner förra året.

Förra året representerade högskolan för en rekordsumma. Från 2010 ökade man sina kostnader med över 50 procent. Plockar man bara ut rektors kostnader, är ökningen ännu större - 2011 representerade Borås rektor för dubbelt så mycket som året innan.

Men rektorn Björn Brorström försvarar den ökade representationen.

– Det kommer naturligtvis inte att vara den här typen av kostnader det här året, men jag försvarar varenda krona av det här ändå.

– Min egen representation kan ju vara något arbetsmöte som slutar med en gemensam lunch, och där artighet kräver att man bjuder gäster, säger Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås.

Enligt Broström beror ökningen på flera speciella händelser under 2011, som konferenser och avtackning av den tidigare rektorn och installation av honom som ny rektor.

Men även om man bortser från de här specialhändelserna så har skolan ökat sin representation. Varför, har rektorn inte riktigt svar på men han anser att representation gynnar studenterna i slutändan.

– Jag kan ju inte säga att en krona på extern aktivitet, nu blir det x-procent bättre i verksamheten. Det finns inga sådana samband när det gäller utbildning och samhällsvetenskap men jag är övertygad om att dom resurser vi lägger på det här (representation) är bra för högskolan i Borås och bra för studenterna.

Högskolans representation visar sig också ligga högt i en jämförelse med övriga landet, som Sveriges Radio gjort - av 28 lärosäten toppar Borås listan för utåtriktad representation per anställd.

Den ökade representationen ska också ses i ljuset av att skolan gjorde ett underskott på över sju miljoner - förra året.

– Det klart att vi har ju anledning att titta på alla typer av kostnader, det som har med representation att göra också - för det handlar ju om att vi ska vara effektiva och hålla en hög kvalitet, säger Björn Broström, rektor för Högskolan i Borås.

Fler artiklar i granskningen

Björn Brorström, rektor för högskolan i Borås. Foto: Amanda Petersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".