Oscar Berggren. Foto: Amanda Peterson
SJUHÄRAD 2012

Brist på badbryggor för handikappade

1:44 min

P4 Sjuhärad granskar bristen på badplatser för handikappade i Sjuhärad. Bara 3 av 95 är handikappanpassade. Kommunalrådet i Ulricehamn hänvisar badsugna i kommunen till badhuset och Oscar som sitter i rullstol kan inte bada trots att det finns en ramp vid Almenäs.

Ett exempel är Ulricehamn - av kommunens 14 badplatser är ingen anpassad.

Josefin Martinsson jobbar på ett gruppboende i Ulricehamn och hon upplever problematiken.

– Till badplatsen kan vi ta oss, det är ju inga problem. Men det är ju inga av baden där man lätt kan komma i om man behöver köra rullstolen hela vägen ner i vattnet, då är det ju nästan omöjligt.

Kommunalråd hänvisar till badhuset
Har inte all kommuninvånare samma rätt, att kunna bada?

– Då har vi en sim och sporthall där man kan bada. Möjligheten att bada finns, säger Lars Holmin (M) kommunalråd i Ulricehamn.

Ett problem för handikappade som är badsugna under sommaren är att simhallen i Ulricehamn stängs under sommaren.

Hadikappanpassning fungerar inte
Inte ens de få handikappanpassade bryggorna som finns i Sjuhärad fungerar för alla rullstolsburna.

Oscar Berggren är femton år och sitter i rullstol. Han och hans pappa Olof är nu vid Almenäs badplats. Här finns den enda handikappanpassade bryggan i Borås, men inte ens den kan han inte använda. Vilket han tycker är synd för han gillar att bada och hade gärna velat göra det tillsammans med sin familj.

– Det är väldigt dumt, känns nedstämmande, säger Oscar Berggren.

Kan inte använda bryggan
Det är en perfekt sommardag vid Almenäs. Solen gassar och vattnet är fyllt av badande människor. glada badare använder bryggorna som språngbräda ut i vattnet för hopp, dykningar, och avancerade volter. Båda bryggorna används, även den som är handikappanpassad med en lång metallramp ner i vattnet.

Den som det är meningen Oscar ska kunna använda. Vilket han inte kan. Det finns ingen plats att ställa stolen för sedan själv ta sig ner. Då hade han skrapat upp benen på rampen. Och bryggan är smal och gör det svårt att mötas.

Bortkastade pengar
Den vanliga bryggan hade Oscar kunnat använda om det inte vore för sandsträckan mellan gräset och bryggan där han kör fast med sin rullstol i sanden. Då hade han kunnat rulla ut till bryggan och sedan klarat sig själv.

– Det är bortkastade pengar som jag ser det som förälder. Den långa rampen ner med asfaltering har kostat åtskilliga tusenlappar. Det hade räckt med ett trallgolv som gjort att han kunde ta sig till den vanliga bryggan, säger Olof Berggren.

Tidigare publicering

Lena Molander. Foto: Amanda Petersson.

Se P4 Sjuhärads granskningar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista