St Peterskyrkan i Rom.

Skaraborg Direkt torsdag 15 februari

500 år gamla rättsfall, som har ursprung i Skara Stift, har hittats i ett av Vatikanens arkiv. Totalt handlar det om över 500 svenska fall, femton av dem är ifrån Skaraborg, som nu publicerats i en bok.

Rättsfallen har förvarats i ett stängt arkiv, fram till mitten av 80-talet då en forskartrupp fick tillträde till de dammiga hyllorna för att analysera skrifterna. Vad de fann var alltså något sensationellt, enligt Ragnar Sigsjö som tagit del av några av de skriftliga rättsfallen.

Av de femton fallen i Skara Stift handlar ett om prästen Botvid Magnusson i Acklinga utanför Tidaholm. Denne var under 1470-talet med på en byfest och sjöng vid matbordet, vilket inte uppskattades av en man vid namn Anders som står beskriven som ”en riktig suput”. Anders han hotade Botivd till livet, men stoppades innan hans dolk mötte prästen. Detta ledde tillslut till en dramatisk uppgörelse på kyrkogården där Magnusson i självförsvar dödade Anders med en järnskodd käpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".