1 av 2
Leif Ferm, Nyd, i Karlsborg. Han var med om att stoppa kommunens planer på flyktingmottagning. Foto: Henrik Dammberg.
2 av 2
Birger Lindström, Nyd, i Skövde. Han upplevde en allt större osämja mellan partiets lokala politiker och partiledningen. När partitoppen krävde att avdelningarna skulle skicka den lokala partikassan till Stockholm sa Skövdegruppen nej.. Foto: Henrik Dammberg.

3. Partiet i kommunpolitiken

Detta program handlar om Ny demokratis inflytande i kommunpolitiken. Vanligtvis hade nydemokraterna inget att säga till om, men i enstaka frågog kunde deras röst vara avgörande. 
Partiet Ny demokrati tog 1991 kommunala mandat i 15 av Skaraborgs läns 17 kommuner. Flest antal röster fick partiet i Skövde med nära 1900 röster och där valdes fyra nydemokrater in i kommunfullmäktige. En av dom var Birger Lindström.

Det hände att Ny Demokrati lyckades påverka den lokala politiken i Skaraborgs län. Det gällde till exempel Karlsborg där Leif Ferm satt i kommunfullmäktige för Ny Demokrati. Så här svarar Leif Ferm på frågan om han är särskilt stolt över något från sin tid i kommunpolitiken.

Nästa del i vår Ny demokrati-serie handlar om hur partiet sprack.

Reporter: Henrik Dammberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".