Del 3. Skaraborgarna och klimatet

Vid FN:s internationella klimattoppmöte den 7 december i Köpenhamn ska 192 nationer försöka enas om bindande klimatavtal för att uppvärmningen av vår jord ska bromsas. Här i P4 Skaraborg hör lokala röster i en global debatt – och idag är det dags för synpunkter i klimatfrågan från det skaraborgska jordbruket.


De kommande höjda dieselskatterna som är en del av regeringens klimatpolitik blir en hård ekonomisk prövning för många bönder. Morgan Dahlgren i Vartofta har mjölk- och köttdjur, och han ser diesel som ett oundvikligt bränsle i produktionen. Morgan Dahlgren tycker att Sveriges klimatpolitk är överambitiös.

Monica Didriksson är grisbonde och LRF-ordförande i Skaraborg. Hon delar Morgan Dahlgrens uppfattning att den klimatpolitik som Sverige valt riskerar att motverka sitt syfte. En utslagning av svenska bönder på grund av unikt höga dieselskatter jämfört med omvärlden ger import av varor som kanske producerats med mycket lägre klimatambitioner. Istället för höjda dieselskatter vill Monica Didriksson se en storsatsning på forskning och utveckling av alternativa bränslen som är ekonomiskt realistiska alternativ till en kår som gärna vill bidra till minskade koldioxidutsläpp.

Medverkande:
Morgan Dahlgren, mjölk- och köttbonde
Monica Didriksson, LRF-ordförande Skaraborg och grisbonde

Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg