Tisdag 23 februari

Hjärtebarn kan få bättre hjälp. Karl Hallén Jansson fyllde 12 år förra veckan och han har levt hela sitt liv med hjärtfel. Han bor tillsammans med sin familj i Mariestad. Att han gillar fotboll och särskilt Barcelona märks tydligt på väggarna i hans rum. Han och hans familj försöker leva ett så normalt liv som möjligt även om Kalle det senaste året tvingats uppsöka sjukhus flera gånger.

Hjärt- och lungfonden samlar just nu in pengar till ett nytt datanätverk som ska förenkla vården för barn med hjärtfel. Med hjälp av den här nya tekniken ska rörliga ultraljudsbilder kunna skickas mellan sjukhusen och på så sätt kunna minska barnens resande till specialistsjukhus.

* * *

Facket reagerar på osäkra anställningar. Många företag inom industrin väljer att bara plocka in tidigare uppsagd personal på visstid när dom nu återanställer, efter att konjunkturen vänt uppåt igen. Därmed återvänder tidigare fast personal till en osäkrare anställning, och det här är något som företagen satt i system. Det hävdar fackförbundet IF Metall och Per Ove Fredriksson som är ombudsman i västra Skaraborg är upprörd över många företags agerande.

Men på ett av de företag som just nu visstidsanställer, Volvo AB, med motortillverkning i Skövde, tycker man inte allt att det är konstigt med tanke på den osäkra konjunkturen.

* * *