Timmerpatronen P B Anderson från Larv

Historien om P B Anderson är kanske det mest intressanta av alla skaraborgska emigrantöden i västra Kanada. Per Bodvar Andersson, född i Larv 1866, var nämligen ingen vanlig timmerhuggare, utan en storgubbe, en såkallad timmerpatron.

Per Bodvar föddes på en kombinerad bondgård och gästgivaregård i Stora Onsjö, Larv den 1 juni 1866. Det fanns många barn i familjen och PB gav sig redan som 19-åring iväg till Amerika.

De första åren bodde han i Minnesotas huvudstad St Paul men 1888 flyttade han ut till Stillahavskusten och trakterna kring det vackra Puget Sound i staten Washington, det är alltså där storstaden Seattle ligger idag. I staden Bellingham fanns det många andra svenskar och där kom unge Andersson från Larv in i den bransch som skulle bli hans liv – avverkningen av världens största träd och skogar som fram till dess hade stått orörda och oavverkade sen tidernas gryning. P B Anderson som han nu kallades blev snabbt egen företagare och som för de flesta andra unga män som reste till Amerika var det jakten på pengar, gärna snabba pengar, som bestämde hur livet kom att formas. Många misslyckades, omkom i olyckor eller förlorade allt de hade på spekulationer. Men PB Anderson lyckades, i varje fall till en början..

Efter ett några år i skogen i staten Washington lockade drömmen  om att hitta guld i Klondyke, området kring gränsen mellan Canada och Alaska. PB Anderson reste dit och var borta i fyra år. I boken British Columbia och dess svenska innebyggare utgiven 1923 står det att PB fick ”sitt lystmäte efter äventyr fullt tillfredsställt och kanske lite mera”. Han återkom inte från Klondyke som miljonär men en hel del pengar hade han ändå tjänat och väl tillbaka i Bellingham började PB på nytt sin skogsavverkningsrörelse.

Till Vancouver i Canada som bara ligger kanske 100 kilometer från Bellingham i USA flyttade PB Anderson sin verksamhet år 1909, alltså före lite mer än 100 år sen. Han var då sen nästan 20 år gift med Emilia Hörberg, en skånska från trakterna av Kristianstad som i Amerika kallades Emily Anderson. Dom hade två söner Dewey och Clay.

Efter ankomsten till British Columbia gjorde PB Anderson, 44 år gammal, en riktig nystart som skogsföretagare . Han skaffade sig snabbt rätt att avverka stora områden statsägd skog och han köpte också en hel del privata skogar. Hans företag hade många hundra man anställda

Bondpojken från Larv i Skaraborg blev en riktig storgubbe. Han var bland de första i British Columbias skogar som effektiviserade avverkningen av de väldiga och tätt växande träden med den sk high-lead metoden, alltså där man kvistar av stammen och kapar toppen på ett stort träd som sen i kombination med linor och ångmaskiner får agera lyftkran och för alla andra stockar på hygget.

Under första världskriget tvingades PB:s båda söner Clay och Dewey att strida i USA:s arme, eftersom dom var födda i USA. Och PB fick reda sig själv några år. Men på 1920-talet var sönerna tillbaka och det var full fart igen, Men kring 1930 när han passerat de 60 kom det en del problem, en del svåra bränder i anläggningar och skogar orsakade förluster men han kom på fötter igen till slut, även om den en gång avsevärda förmögenheten var urholkad av motgångarna och de allmänt dåliga tiderna.  Men just detta – att plötsligt mer eller mindre förlora allt men trots allt sedan lyckas komma tillbaka var inte så ovanligt i Nordamerika förr i tiden.

PB Anderson förblev aktiv i sina företag upp till 69 års ålder, alltså till i mitten av 1930-talet

Peter Bodward Anderson, född i Larv i Västergötland 1866 skrev mot slutet av sitt liv sina memoarer, inte många sidor men han avslutade i alla fall med orden ”När man har tillbringat 65 år i skogen är det svårt att förlika sig med livet i en storstad”

P B Anderson avled i Vancouver 1959,  92 år gammal.

Mats Carlsson-Lénart