Dålig städning sprider smitta, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio Skaraborg.
Skaraborg

Städning stoppar resistenta bakterier på sjukhus

I dag var en TV-kändis på sjukhuset i Falköping för att föreläsa om vikten av ordentlig städning. Marie-Louise Danielsson-Tham blev riksbekant när hon städade hemma hos folk som hade det riktigt smutsigt i TV-programmet "Rent hus". Men nu är det allt annat än TV-underhållning hon jobbar med.

Smutsiga sjukhus och de risker som det innebär för smittspridning är något som det talas om allt mer. Alla möjliga typer av smitta riskerar att spridas om det inte städas ordentligt, allt från vanlig magsjuka till allvarligare former av till exempel bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Det var många anställda som var intresserade av föreläsningen. Vi träffade Anna Nordström, sjuksköterska på Skara vårdcentral och Annette Lusterberg, undersköterska på kirurgavdelningen på Falköpings sjukhus. De tycker båda att det ibland är lite ostädat på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".