4 oktober: Äldringsbrott och snuskupp

Här är rubrikerna i dagens program:

* Flera fall av stölder hos äldre.
* Fräcka tjuvar stal stort antal snusdosor mitt på dagen.
* Cigarettstölder i Skövde och Falköping.
* Kabel till stort värde stals vid inbrott i Mariestad.
* Inbrottsförsök i Naum samt ett bostadsinbrott utanför Falköping.

Först några uppklarade brott:
Polisen har tack vare goda vittnesmål och snabba insatser klarat upp ett bostadsinbrott på Myggvägen i Skövde i fredags och ett försök till inbrott på Mjölmossevägen samma dag.
Polispatrullen kände igen signalementet på en man och en kvinna som varit synliga på platsen.
En fotokonfrontation genomfördes med vittnena som kunde peka ut två personer som varit synliga på platsen.
Efter beslut om husrannsakan sökte polisen igenom de misstänktas bostäder och anträffade gods från inbrottet, bla en platt-TV, laptop och smycken. Dessutom brottsverktyg som användes vid inbrottet.
En man och kvinna födda 1990 och 1992 anhölls för brotten. Samma gärningsmän anträffades kvällen innan efter en stöld i en personbil med stöldgods som kunde härledas till sju butiker i Elins esplanad i Skövde.

Åldringsbrott
En äldre kvinna  bosatt på Hindsbogatan i Skara utsattes för ett åldringsbrott i torsdags den 30 september vid 14-tiden. Tre kvinnor ringer på och tränger sig in i lägenheten. Kvinnorna vill ha hjälp med att anteckna telefonnummer. En kvinna ställer sig i dörröppningen och håller upp ett skynke. Efter ett tag ber den boende damerna att försvinna. Då kvinnorna lämnat bostaden upptäcker hon att det saknas guldsmycken.
Signalement: 30-35 års åldern, mörhyade, bar vita jackor eller tröjor, en av kvinnorna hade kortare hår ev. uppsatt.

Ett par i 80-årsålder boende på Vasagatan i Skövde utsattes för stöld torsdagen den 26 september någon gång efter lunch. När paret kom hem efter en promenad stod det två kvinnor utan för porten  och bad att få följa med in för att de skulle besöka en person boende på adressen. Paret gick in till sig. En kort stund senare ringde kvinnorna på deras dörr och ville ha hjälp med att skriva ett  meddelande som de skulle lämna till en person som inte var hemma. Kvinnorna ställde sig så att de skymde dörröppningen. När målsägarna skulle lägga sig upptäckte de att de blivit bestulna.
Signalement: De två kvinnorna var i 25-30 årsåldern, mörkhåriga, rätt kraftiga och hårt sminkade. Den ena talade engelska och den andra tyska.   

Fredagen den 1 oktober vid 12-tiden utsattes en äldre kvinna på Rådagatan  i Lidköping för en stöld. Den drabbade kvinnan väntade besök av hemtjänsten och gick för att öppna dörren då det ringde på. En okänd kvinna tränger sig in i lägenheten och går ut i köket. Ytterligare en kvinna i kom in i lägenheten. Efter en kort stund lämnar de båda kvinnorna lägenheten och då hemtjänsten senare kom konstaterades att ett mindre skåp i sovrummet var uppbrutet, detta var dock tomt, något tillgrepp i övrigt ej konstaterat.
Signalement: två kvinnor i 40-årsåldern, kort mörkt hår, kortare än 170 cm.

Stöld av snus
Onsdagen den 29 september kl. 21.20. Fyra personer kom in Shell Hasslerör, Mariestad och gick fram till hyllan för snus. Kvinnan i sällskapet tog hela hyllan och stoppade in den under kjolen, varefter alla gick ut utan att betala. De åkte iväg söderut på E20 i en liten röd bil. Tillgrepp av 135 snusdosor, värde 6 750 kr

Torsdagen den 30 september vid 18-tiden skedde en likande stöld på Spelavdelningen på ICA Kvantum i Vara. 4 personer, två män o två kvinnor kommer in på. De går fram till snusmontern, männen döljer montern och kvinnorna plockar på sig snus, därefter lämnar sällskapet ICA och försvinner i en ljusblå Volvo V70. 13 stockar snus stjäls.

Cigarettstöld i Skövde
Sigges Video på Gustav Adolfs gata 34 utsattes för ett inbrott 03:00 på tisdagsmorgonen den 28 september. Polisen fick larm om inbrott på Sigges. Tjuvarna hade brutit upp bakdörren på butiken för att sedan tillgripa en större mängd tobak. Väktare har följt efter en flyktbilen, en svart Ford Focus om kör mot Mariestad, men bilen tappas bort

Cigarettkupp i Falköping
På måndagsmorgonen den 4 oktober vid 02:00  krossade två män en ruta på skjutdörren till Överskottsbolaget med något tillhygge. Inne vid kassorna har tjuvarna sedan brutit upp jalusierna till det utrymme där cigaretterna förvarades. Vid inbrottet stals ca 1 000 paket cigaretter till ett värde av ca 40 000 kr. Enligt uppgifter är det fjärde ÖoB-inbrottet under söndagskvällen. Kungsbacka 19:30, Askim 21:20, Varberg 23:56 samt  Falköping 01:57. Inga uppgifter om fordon eller misstänkta finns f.n.

Stöld av signalkabel
På fredagsmorgonen den 1 oktober upptäckte Mariestad/Töreboda att de under veckan utsattas för ett inbrott vid ett förrådsområde vid Katthavet, Strandvägen. För att komma in på området har två hål, ca 2x1 meter, klippts upp i  stängslet som omringar området. Innanför stängslet förvarade de kabel av olika material Från fyra trummor har det rullats av ca 1500 meter signalkabel, bestående av koppar inlindad i plast värt ca 68 000 kronor

Inbrottsförsök i bostadshus
I Naum, har upptäckts ett  inbrottsförsök genom borrning i sin bostad Tjuven eller tjuvarna har försökt göra inbrott i målsägandens bostad genom  att borra ett hål i fönsterkarmen till ett fönster, man har avbrutit inbrottsförsöket efter att han borrat in i en metall plåt på insidan. Inbrottsförsöket inträffade någon gång under förra veckan. Allt tyder dock på att vågen av inbrott med liknanden tillvägagångssätt är slut för den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".