11 oktober: DNA-test kan spränga John Blund-ligan

Här är rubrikerna i dagens program:

* Många bötfällda efter bilträff
* Dansk polis kan ha tagit "John Blund-ligan"
* Stöld av kassaskåp i Falköping
* Grov misshandel i centrala Skövde
* Ny stöld av kopparkabel

Tjuvar gripna i Danmark
"John Blund-tjuvarna" har som bekant drabbat Älvsborg och Halland på senare tid. Nu har även Danmark har drabbats av detta fenomen och nu i veckan som gick anhöll polisen i Köpenhamn två personer, båda födda i Rumänien, misstänkta för inbrott i villa bland annat genom borrning. Polisen har DNA spår från några av de brott som inträffat i Skaraborg. Det är inte otänkbart att den så kallade ”John Blund-ligan” i Sverige kan kopplas till liknande händelser i Danmark.

Motorburen ungdomsträff/burn-Outtillställning i Skövde i lördagskväll
Vid 21-tiden i lördags kväll samlades ca 125 fordon och en stor mängd ungdomar i området kring Elins esplanad och Coop för att beskåda någon form av uppvisning i så kallad burn-outs, det vill säga man gasar, sladdar och "bränner däck" på en öppen yta med kraftiga motorljud och rökutveckling samt en mängd sladdspår i asfalten som följd.
Polisen var på plats med flera bilar och förhindrade förmodligen flertalet chanser till uppvisning.
Vid tillfället hade flera av butikerna fortfarande öppet och en hel del folk var ute och handlade.
Polisen utfärdade 11 ordningsförelägganden på olika trafikrelaterade brott.

De brott som kan bli aktuella i dessa fall är bland annat:

  • åstadkommit onödigt buller med motordrivet fordon
  • skadegörelse alt åverkan
  • egenmäktigt förfarande
  • framkallande av fara för annan
  • vårdslöshet i trafik

Personrån
Valhallagatan Skara, söndag den 3 oktober kl 20.45.
Ett rån inträffade i Skara på söndagskvällen efter att en man i 60-års åldern varit och handlat på Ica-Munken. I närheten av Valhallagatan 11 får han ett kraftigt slag i bakhuvudet. Slaget var så kraftigt att han föll framåt med sina två matkassar och slog näsan i marken. Han ser tre yngre män som  tog hans två matkassar och försvann snabbt från platsen. Två av männen var ganska långa, medan den tredje var kort. Det var i 16-18 årsåldern.

Myggdansvägen Skövde, söndagen den 10 oktober  kl 20:00
En 18 årig tjej som var ute och joggade på den grusväg som går bakom Fjärilsskolan i Södra Ryd utsattes för ett rån på söndagskvällen. Killarna kommer fram till henne och sparkar henne i ryggen. Kvinnan som håller sin mobiltelefon i handen, denna tappar den när sparken kommer. En av killarna går  fram till mobilen och plockar upp den, en annan kille tar tag i målsägande och trycker en kniv mot hennes hals samtidigt som han hotar kvinnan om hon kontaktade polisen.

Signalement: Alla var i 20-års åldern. De var mörkhåriga och klädda i mörka vinterjackor med pälskrage  En av killarna bar vit mössa.

Motorcykelstölder
Falköping
Någon gång mellan onsdag den 6 oktober kl 19.00 och fredag den 8 oktober på morgonen. Någon gång under natten har tjuvarna sågat av hänglåset och på så sätt fått loss den kraftiga bygel som låser garaget. De har stulit tre enduromotorcyklar. Samtliga av fabrikatet KTM, varav en med registreringsnummer XOR370. Inga synliga spår eller andra iakttagelser gjorda.

Kassaskåpstöld
Kassaskåp stals vid inbrott i Falköping
Vid 21:40 på kvällen lördagen den 9 oktober utlöses inbrottslarmet hos Elektrohuset Falköping. Vid kontroll konstateras att någon brutit sig in i dörren på gaveln av huset. Inne i lokalen har en dörr till ett kontor blivit uppbruten samt ett  kassaskåp stulits.

Grov misshandel i Skövde centrum
På söndagsmorgonen den 10 oktober strax före kl 03:00 inträffade en grov misshandel utanför Mc Donalds. En polispatrull ser tumult utanför Mc Donalds under patrullering. När patrullen anländer till platsen ligger en man på marken fasthållen av en ordningsvakt. När poliserna ska ta med mannen till bilen där lyckas han springa från platsen. Den som blivit slagen förs till sjukhus med ambulans.

Signalement: Mannen är ca 180 cm lång, ca 20-25 år med mörkt kortklippt hår. Han var klädd i en svart jacka med vit muddar nertill. Blåa jeans. Han har färska sårskador i ansiktet.

Bostadsinbrott
Lugnås
Någon gång mellan kl 10:30 och 16:20 har tjuvar krossat rutan till entrédörren och tagit sig in i bostaden. Därefter har man gått in i bostaden och sökt igenom huset. På övervåningen har man tillgripit en digital kamera samt en platt-TV.

Bredsäter utanför Mariestad
Någon gång under onsdagen den 6 oktober. Inbrottet upptäcktes vid 19:30.

Hyringa, utanför Grästorp
Bostadsinnehavaren  åkte bort i fredags vi 11-tiden och kom tillbaka lördag kväll. Han upptäckte att en fönsterhake på ett fönster i toalettutrymmet var sönderbruten. När bostadsinnehavaren gick runt och tittade upptäckte han att en liten låda som fanns i nattduksbordet och som innehållet guldsmycken var stulet för övrigt var det är inte tillstökat.

Ny  stöld av kopparkabel 
Mariestads Energi har en inhägnad nära Vänerns strand. De har för andra veckan i rad utsatts för en stöld av kopparkabel. Staketet har klippts upp och från en trumma har 155 meter signalkabel stulits, värde 11 000 kr. Förra veckan stals kabel för 67 000 kr på samma sätt.