24 januari: Äldre man bestulen vid bankomat

Rubrikerna i dagens program:

* Fräck stöld av nycklar i Törebodakyrka

* Våg av inbrott i hela Skaraborg

* 86-årig man bestulen vid bankomat

Lägenhetsinbrott i Lidköping
Två lägenhetsinbrott inträffade i Lidköping i måndags den 17 januari. Det första skedde på Esplanaden någon gång under dagen och upptäcktes när lägenhetsinnehavaren kom hem 16:45. Inbrottstjuven har brutit sönder låset på ytterdörren och därigenom kommit in i lägenheten. Vid anmälningstillfället finns uppgifter om att kontanter stulits.

Det andra inbrottet skedde på Majorsallén samma dag på eftermiddagen eller kvällen. Inbrottet upptäcktes vid 22:20 när lägenhetsinnehavaren kom hem. Inbrottstjuven har troligen brutit bort låscylindern till lägenhetsdörren, knackat loss sprintarna och på så vis fått tillträde till lägenheten. Inne i lägenheten har lådor och skåp genomsökts i samtliga rum. Vid inbrottet stals kontanter samt guldsmycken.

Tjuvar försökte bryta sig in i villan, men skrämdes på flykten av villaägaren
Ett inbrottsförsök i en villa inträffade på Rosenfredsgatan i Vara vid 17-tiden tisdagen den 19 januari. Inbrottstjuven har med något mejselliknande föremål brutit upp altandörren och lyst in med en ficklampa i vardagsrummet. Villaägaren och hans fru låg och vilade i ett rum intill. När mannen i huset hörde oljud gick han till vardagsrummet och skrämde gärningsmannen som slängde igen altandörren och lämnade platsen.

Inbrott på Gullstensskolan i Gullspång
Inbrottet på skolan skedde natten till torsdag den 20 januari och upptäcktes när personal kom till sitt arbete vid 06:30. Inbrottstjuvarna har troligtvis genom att bryta upp en dörr på fastighetens södra sida lyckats komma in i skolan och där genomsökt ett antal kontor, cafeterian och vaktmästarlokalerna samt brutit upp en kassaskåpsdörr i byggnaden. I kassaskåpet som var låst, fanns en del kontanter förvarade.

Äldre man bestulen på kontanter vid bankomat
Stölden, som rubriceras som grov stöld skedde fredagen den 14 januari vid lunchtid eller strax därefter. Den 86-årige mannen hade har varit på Ica Oxen i Mariestad. Personalen på Ica brukar hjälpa honom att ta ut pengar men idag så ville han ta ut pengar själv. Mannen ställde sig i kön och väntade på sin tur. Han märkte han att en kille ställde sig bakom honom. Denne frågar om han ska hjälpa till med att ta ut pengarna, vilket den 86-årige mannen går med på. Kille tar ut en summa och lämnar sedan tillbaka hans bankomatkort. Pengarna behåller dock killen och avviker från butiken. Killen var klädd i blå jeans och en rödaktig tröja. Han hade ljust hår.

Stöld av koppar från kyrka
Någon gång mellan den 21-23 januari har någon brutit upp ett förråd och med hjälp av en stege som förvarades här tillgripit fem stycken stuprännor och en kabel till åskledaren från Bärebergs kyrka på Järnvägsgatan i Nossebro.

Våg av  bostadsinbrott i helgen i Skaraborg: 

Västra Skaraborg:

Hyringa, Grästorp
Någon gång mellan torsdag 20 januari kl 16.30 till fredag 21 januari kl 19.30 har någon brutit upp ett fönster till en villa i Hyringa i Grästorp och genomsökt bostaden. Tillgrepp av kläder, skor och alkohol.

Villaberg, Öttum
Ett larm utlöstes vid 18.00-tiden i lördags, den 22 januari på en villa i Villaberg, Öttum. Väktare som kom till platsen upptäckte att ett uppbrutet fönster och att altandörren stod på glänt. Genomsökning har skett av sovrum och badrum. Tillgrepp av smycken.

Vedum
Någon gång mellan fredag 21 januari kl 13.00 till lördag 22 januari kl 14.00 har någon krossat en fönsterruta i villans källarplanet. Huset genomsökt. Tillgrepp av TV, dvd-spelare, dator,sprit, smycken med mera. Man har även gjort försök att bryta upp ett vapenskåp men misslyckats.

Edsvära, Kvänum
En villa i Edsvära hade påhälsning av tjuvar någon gång mellan kl 16.00-22.35 lördag den 22 januari . Ett fönster uppbrutet. Tillgrepp av TV-spel, kontanter och smycken.

Östra Skaraborg: 

Hassletorp, Mariestad
Någon gång mellan onsdag 19 januari kl 12.00 till lördag 22 januari kl 12.30 har någon försökt bryta upp ytterdörren samt ett fönster på framsidan av en villa men misslyckats. Istället har ett fönster på baksidan brutits upp. Tillgrepp av platt-TV, hemmabioanläggning, kaffemaskin och en mängd övrigt gods. Tjuvarna tog sig även in i en ladugård på tomten och stal en bil som senare hittades på Drottning Kristinas väg i Mariestad. En annan bil som tidigare stulits på John Hedins väg i Mariestad hittades i närheten av villan i Hassletorp.

Lerdala
En fastighet i Dämman, Lerdala har haft påhälsning den 21 januari mellan  kl 17.40 – 22.30. Någon har genom  att bryta upp ett fönster tagit sig in i villan och metodiskt genomsökt den. Tillgrepp av smycken och alkohol.

Hällestad, Floby, Falköping
Under tiden  kl. 05.00–19.00, den 22 januari har någon brutit upp ett fönster i anslutning till altanen. och sökt igenom villan och öppnat ett värdeskåp. Okänt om något har tillgripits.

Ugglum, Falköping
22 januari kl. 18.20–21.00. Någon har brutit upp dörren till glasverandan. Boende i huset var hemma  och skrämmer troligen iväg tjuven. Inga iakttagelser gjorda.

Bolum, Broddetorp, Falköping
Under tiden 21-22 januari har någon brutit upp en altandörr och sökt igenom huset. Okänt vad som tillgripits då ägaren var bortrest.

Norra Kungsvägen, Tidaholm
Mellan klockan 18.00–22.00, den 22 januari bröt någon upp ett fönster till fastigheten. Tillgrepp av 3 000 kronor i kontanter som förvarades i köket. Skoavtryck efter två personer i snön.

Inbrottstöld i föreningslokal i Skövde
Den 23 januari strax efter midnatt upptäcktes ett inbrott på Coloseum Fightcenter på Industrigatan 5, i Skövde. Någon har krossat en ruta till lokalen och stulit ett kassaskåp. Skåpet anträffades senare samma dag i Häggum.

Fräck stöld av nycklar och därefter grov stöld i bostad
Mellan klockan 16.00-19.00 den 23 januari befann sig en kvinna i kyrkan Töreboda och hade hängt kappan i kapprummet. Någon har stulit nyckelknippan och ett par handskar ur kappan och därefter tagit sig till kvinnans bostad på Gårdsvägen i Töreboda och öppnat med nyckeln. Tillgrepp av tre silverhalsband, en guldring, två Nokia mobiltelefoner samt 300 kr i kontanter. En granne såg en yngre man gå in i villan men trodde felaktigt att det var en kamrat till barnen i huset.
Signalement: Man, 18-25 år, ca 175 cm, mörkt hår, normal kroppsbyggnad, jeans, mörkgrå jacka med huvan uppdragen. Jackan hade vita ränder från armhålan och nedåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista