Bilnycklar har blivit ett eftertraktat stöldgods. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Allt fler bilnycklar stjäls vid villainbrott

Det blir allt vanligare att inbrottstjuvar snor med sig bilnycklar för att sedan stjäla bilen. Och det kan dröja flera veckor mellan tillslagen.

En bilnyckel stals i samband med ett villainbrott i Skaraborg under november 2010. För några dagar sedan stals bilen med hjälp av nyckeln. Biltjuven och en kamrat smet från en bensinstation i samband med tankning och kunde kort därefter gripas av polisen då de anträffades narkotikapåverkade utanför sin bostad och bilen stod parkerad i närheten.

- Det är viktigt att förvara bilnycklarna på ett säkert sätt, inte på en krok i hallen eller i en jackficka. Det blir allt vanligare att tjuvar i samband med inbrott eller stölder i kapprum stjäl bilnycklar och därefter bilen, ibland flera veckor efter nyckelstölden, säger Marléne Tagesson, kommissarie vid Skaraborgspolisen.

Att bli av med bilen på det här sättet kan bli en dyr affär. 

- Om bilägaren har en stöldförsäkran ersätter vanligen försäkringsbolaget en nyckel samt omprogrammering av startspärren. Det innebär att den som stulit bilnyckeln inte kan stjäla bilen, men ändå öppna dörrarna med den stulna nyckeln. För att vara helt trygg måste bilens lås bytas samtidigt som omprogrammering sker. Kostnaden för ett sådant arbete ligger på crika 15 000 kronor, säger Marléne Tagesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista