1 av 2
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Helena Andersson.
Tisdag 25 januari 2011

"De gjorde allt fel i inledningsskedet"

6:11 min

Polisprofessorn Leif GW Persson är starkt kritisk till hur utredningen kring försvinnandet av Helena Andersson skötts. Han tror också att det kan vara två gärningsmän och att deras namn finns någonstans i utredningsmaterialet.

I kväll har Veckans brott säsongspremiär i Svt, då man bland annat kommer att prata om Helena Anderssons försvinnande i juni 1992.

Polisprofessorn Leif GW Persson är expert i programmet och han är mycket kritisk till hur utredningen skötts. 

- I inledningsskedet gjorde man precis allt fel. De höll på med en massa saker som för mig är oklart vilket värde det egentligen hade. De borde ha kartlagt vad personer i hennes närhet gjorde, säger Leif GW Persson.

Folk kan börja prata

I och med att man tar upp fallet i tv i kväll väcks ett litet hopp att utredningen ska få en skjuts framåt.

- Det kan inte uteslutats att folk som tidigare hållit mun nu börjar pratar, men polisen kan inte gå och vänta på att folk ska prata de finns mycket de kan göra ändå. säger Leif GW.

Han tror att gärningsmannen, eller männen, finns omnämnda i utredningsmaterialet.

- Hon rövades bort i närheten där hon bor av personer som hon kände och litade på. Sen gick någonting snett och hon dog den morgonen hon försvann.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista