Grymt olönsamt djur - i alla fall i Sverige. Foto: Ng Han Guan/AP.
Torsdag 3 februari

Grisbonde går back en halv miljon per år

"Vi kan inte blöda mer"
11 min

Det går dåligt för svenska grisbönder visar en sammanställning som LRF Konsult har gjort. Aldrig tidgare har lönsamheten varit så dålig för grisproducenterna som nu och det är den gren inom det svenska lantbruket som ger sämst lönsamhet.

Anders Löfman, grisproducent i Lidköpingstrakten, har haft det svårt ekonomiskt hela hösten och tvingas nu dra ner på sin verksamhet.

- Vi stänger ner en slaktningsproduktion som vi har i hyrda stallar, kostnaden för det täcker inte utgifterna för foder och löner. Vi kan inte blöda mer, säger han. 

En av anledningen till att det går dåligt är att svenska bönder har svårt att konkurrera med utländska grisproducenter, bland annat i offentliga upphandlingar.

 - Vi har levererat det politikerna har beslutet, byggt enligt svenska djurskyddsregler och då vill vi att våra produkter köps i offentliga upphandlingar, säger Anders Löfman.

- Fortsätter det så här gör vi en förlust på en halv miljon per år. Något måste hända väldigt snabbt, säger han.

Men enligt Lennart Jonsson, upphandlingschef i Lidköpings kommun är frågan komplicerad.

- Det är inte så enkelt att bara säga att vi ska köpa svenskt kött. Vi måste ta hänsyn till de EU-direktiv som ställs och till den lagstiftning om offentlig upphandling som finns, säger Lennart Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".