7 februari: 21-årig man rånades under knivhot

Rubrikerna i dagens program:

* Tobakskupp mot bensinstation i Skövde

* Väcktes av inbrottstjuven

* Stulna vapen kan ha använts vid skadegörelse i Vara

Skadegörelse i Vara
Förra veckan berättade vi om ett inbrott i Tolsjö, utanför Lidköping den 27 januari där ett antal luftvapen stals. Den senaste veckan har ett flertal anmälningar om skadegörelse genom skjutning av luftvapen anmälts från Vara. Det kan vara något eller några av de stulna vapnen som kan ha använts vid dessa skadegörelsebrott. 

Rådigt ingripande av privatperson
Vid Bergtippen i Otterbäcken skedde en grov stöld vid midnatt natten till lördag. En person ringde till polisen och berättade att han bevittnat en stöld av en så kallade "knack" till en grävskopa, värde 400 000 kronor. Anmälaren berättar att han åker efter den misstänkta lastbilen samt en följebil till denne. Polisen kunde stoppa fordonen och tre personer kunde gripas och godset återställas.

Dieseltjuvar kunde gripas efter iakttagelser av privatperson
Det var i lördags den 5 februari vid 22-tiden som ägaren till ett grustag i Gökhem svänger in mot grustaget observerar en bil av kombimodell som står vid sidan av infartsvägen. Längre fram på vägen ser han två fulla 25-liters dieseldunkar. Han börjar backa tillbaka för att kontrollera bilen, men då försvinner den ut på 47:an i riktning mot Vara. Han kontaktar polisen som påträffar den aktuella bilen några kilometer från Gökhem. Polisen konstaterar att  det är en stark diesellukt i bilen samt från föraren varför denne grips. Vid kontroll i grustäkten konstateras att två farmartankar på grustaget är uppbrutna okänd mängd diesel saknas ur den ena tanken.

Tobak stals vid inbrott i Hjo
Statoil på Falköpingsvägen i Hjo utsattes för ett inbrott tidigt på morgonen lördagen den 5 februari. Stöld i butik och tillgrepp av tobaksvaror till ett värde av cirka 30 000 kronor. Larmet i butiken utlöstes strax före klockan 05:00. Tjuvar hade tagit sig in i butiken genom att såga och bryta upp ett hål. Väl inne har tjuvarna riktat in sig på tobaksvarorna bakom kassadisken. Försök har även gjorts och bryta upp en låst cigarettmonter. Tjuvarna fick med sig tobaksvaror för mer än 30 000 kronor.

Kopparkabel och verktyg stals vid inbrott utanför Vara
Vid 05-tiden på lördagsmorgonen den 5 februari upptäcktes ett inbrott i en verkstadslokal i Duskebo utanför VARA. Brottet har skett samma natt. Tjuvarna har troligen kommit i bil som de har parkerat på gårdsplanen. De har sedan gått in i ladugården där de stal en högtryckstvätt. De har även varit inne i verkstaden där de stal kopparkabel, samt div. verktyg. I ett annat uthus har de tillgripit ytterligare kopparkabel. Allt tyder på att  de har lastat in stöldgodset i en bil som de har parkerat bredvid verkstaden. Godsvärde ca 80 000 kronor.

Detta inbrott kan hänga samman med en stöld av en vedklyv, motorsåg samt en del handverktyg som stals i ett förråd i Önum utanför Vara samma natt.

Inbrott i fordon på verkstadsområde i Mariestad
Företaget Agne Rubertsson AB på Förrådsgatan i Mariestad hade ovälkommet besök natten mellan lördag och söndag. Inbrotten upptäcktes på söndagsmorgonen den 6 februari vid 07:30. Tjuvarna har tagit sig in på området och burit saker från olika ställen i inhägnaden. Bland annat  från ett förråd, ett fikarum och eventuellt från en lastbil. Godset lastades på en mindre lastbil som de bröt sig in i. Tjuvarna försökte tjuvkoppla bilen, men misslyckades. De bröt sig även in i ytterligare ett par fordon. Det är oklart om tjuvarna fick med sig något gods eftersom de uppenbarligen misslyckades att stjäla det lastade fordonet.

Väcktes av inbrottstjuven
Det var vi 03-tiden på söndagsmorgonen den 6 februari som villaägaren på Ivar Widéensgatan i Skara vaknade av att hon hörde ljud från bottenvåningen. Hon skulle gå ner för att se vad det var, när hon befinner sig i trappan  ser hon en man med ficklampa stå i hallen. När han får syn på henna vänder han och går ut genom altandörren. Hon hann inte se hur mannen såg ut, men bedömer att han var i 25-30-årsåldern. Mannen hade tagit sig in genom att bryta upp ett fönster.

Samma natt skedde ytterligare ett inbrott på samma gata. Det var när polisen skulle ta upp anmälan om det första brottes som de upptäckte att även grannhuset varit utsatt för ett inbrott. Tjuven hade tagit sig in i fastigheten genom att bryta upp ett fönster i vardagsrummet. och sökt genom huset då lådor med mera är utdragna. Vad som eventuellt stals vid inbrottet är ännu okänt.

Personrån i Skara
Ett personrån skedde i söndags den 6 februari vid 05.30-tiden utanför Hårverkstan på Skaraborgsgatan i Skara. Målsäganden, en 21-årig man hemmahörande i Skara, fick en kniv mot halsen samtidigt som gärningsmannen tvingade 21-åringen att ge honom pengar. Det var flera personer med och som hade kniv framme men endast en av dem tryckte sin mot halsen på 21-åringen. Något närmare signalement på rånaren finns inte.

Tobakskupp mot bensinstation i Skövde
OKQ8, på Gamla Kungsvägen i Skövde utsattes för ett inbrott tidigt på måndagsmorgonen den 7 februari. Inbrottslarmet kom kl. 03:55. När väktare kom till platsen cirka 10 minuter senare var tjuvarna redan borta. Tjuvarn hade kommit i i butiken genom att krossa en ruta i entrédörren. Strax innanför stod en snuskyl där okänd mängd snus tillgripits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".