21 februari: Bostadsinbrott i Järpås och Lyrestad

Rubrikerna i dagens program:

* Snusstöld mot Icabutik i Skövde

* Tjuv försökte stjäla bil - blev påkommen

* Villainbrott i Tun

Inbrott i maskinhall
En maskinhall i Kärret, utanför Karlsborg har utsatts för stöld någon gång efter 21-tiden måndagen den 14 februari. Brottet upptäcktes vid lunchtid dagen efter. Någon har gått in i maskinhallen och stulit gods samt slangat diesel ur en traktor. Ingen på gården har sett eller hört när det hände. Upptäckten gjordes först när man skulle ta ut traktorn och det saknades diesel i tanken. Det finns fotspår i snön runt omkring fastigheten. Förutom diesel stals även flera motorsågar, och en del elektriska handverktyg.

Flera brott i Lyrestad
Ett inbrott i en villa i samhället  inträffade någon gång efter 18:00 i måndags den 14 februari. Brottet upptäcktes på morgonen dagen efter. Inbrottstjuven har krossat glaset i entrédörren och på så sätt kunnat sticka in handen och öppnat dörren med låsvredet på insidan. I stort sett alla rum genomsökta, skåp och lådor öppnade.

Vidare har anmälts ett inbrott i en bil parkerad på Lyrestadsvägen där någon slagit sönder en bilruta till en bil. Högra lilla rutan bak trasig, tillrört i bilen. Oklart i nuläget vad som stulits.

Slutligen har anmälts ett inbrott i minigolfbanans kiosk på Kanalvägen.  Dörren till kiosken har slagits sönder vid handtaget. Oklart vad som stulits. Utanför kiosken låg en låda samt flera minigolfbollar utspridda.

Var rädd om bilnycklarna!
Tänk på att aldrig lämna kvar bilnycklar i ytterplagg i utrymmen där många har tillträde. Det förekommer allt oftare att tjuvar genom att stjäla bilnycklar stjäl bilar. I torsdags den 17 februari vid 14-tiden besökte en man ett företag i centrala Lidköping. Han hade nycklarna till bilen i sin jacka som hängde i ett kapprum. Under tiden besöket varade passa en tjuv på att smyga in och stjäla bilnycklarna ur jackfickan. Därefter har bilen, som stod parkerad på Nya stadens torg, stulits. Ett liknande brott inträffade i tisdags på Skaragatan i Lidköping. Även i det här fallet stals bilnycklarna ur en ficka i en garderob på ett företag. När tjuven var på väg att starta bilen blev han påkommen. Han slängde ifrån sig nyckeln och lämnade platsen.

Signalement: Man cirka 25 år, 185-190 cm lång, smal. Iklädd svarta byxor, svart jacka med vita streck under armarna.

Bostadsinbrott
Den gångna veckan har några villa- och lägenhetsinbrott anmälts från olika håll i Skaraborg. Här följer ett axplock.

Lägenhetsinbrott i Lidköping
Inbrottet, som skedde i en lägenhet på Karlagatan i Lidköping, upptäcktes på fredagsmorgonen den 18 februari efter att lägenhestinnehavaren återkom efter en resa och upptäcker att låset till lägenhetsdörren är borta. Inne i lägenheten har tjuven sökt igenom hela lägenheten, dragit ut lådor, öppnat skåp och garderober och ställt till med oreda. Vid inbrottet stals en del kontanter, en klocka samt en mobiltelefon.

Villainbrott i Ullervad
Ett villainbrott anmäldes på Vadmalsvägen i Ullervad, utanför Mariestad. Inbrottet upptäcktes på fredagsmorgonen den 18 februari  Tjuven har brutit upp ytterdörren och tagit sig in i huset. Oklart vad som stulits.

Tre bostadsinbrott i Järpås
Tre villainbrott har anmälts i Järpås i helgen. På Backavägen skedde ett inbrott under fredagen den 18 februari. Inbrottet upptäckte strax före efter klockan 23. Tjuvar har genom att bryta upp altandörren tagit sig in i huset. Därinne har de stulit smycken samt kontanter. Utanför huset  finns sopår i snön som att någon har stått här och spanat.

De andra två inbrotten skedde på Lönngatan. Det är två villor som ligger bredvid varandra som utsatts för inbrott. Inbrotten har skett efter klockan 18:00 på fredagen. Tjuvar har troligen tagit sig in i det ena huset genom att ha brutit upp toalettfönstret. Sedan tog de sig troligen ut  genom dörren till altanen som är belägen på baksidan av huset. Vid inbrottet stals ett par datorer samt en del smycken.

I samband med att poliser var på plats för att ta upp anmälan och göra brottplatsundersöknigen upptäcktes att grannhuset också utsatta för inbrott. Tjuvarna hade lämnat efter sig skoavtryck i snön bakom huset, vilka var liknande de som hade lämnats vid det första inbrottet. Sannolikt har inbrotten i de tre villorna inträffat på fredagskvällen.  Och att samma personer ligger bakom inbrotten.

Smycken stals vid villainbrott i Tun
En villa på Silvii väg i Tun utsattes för ett inbrott under fredagskvällen den 18 februari. Inbrottet upptäcktes vid 22:30.Tjuvar har tagit sig in i villan genom att bryta upp ett fönster på baksidan. Från ett sovrum har stulits olika guldföremål, bland annat ringar, halsband och en klocka. Tjuvarna har lämnat villan samma väg som de tog sig in.

Ny snusstöld i Skövde
Den senaste månaden har flera butiker drabbats av inbrott där snus och andra tobaksvaror stulits, den senaste inträffade hos Ica Nära på Gustav Adolfsgata i Skövde vid 03:30 på söndagsmorgonen den 20 februari stals en okänd mängd snus samt rakblad. Larmet utlöstes efter att tjuvar krossat en ruta, men de hann ändå få med sig gods innan väktare hann till platsen.