Nazistmärke från Västergötlands museum

Lyssna till vår nya programserie om nazismen i Skaraborg!

I 4 program skildras nazismen i Skaraborg från 30-talet och fram till idag. Programserien är gjord av Henrik Dammberg.

Vad programmen handlar om och vilken tid de sänds i radio ser du här nedan. 

Del 1 onsdagen den 20/10 kl 14.00.

Under 1930-talet växte nazismen i Skaraborg. Nationalsocialisterna ställde upp i val och tog kommunala mandat. Hör 84-åriga socialdemokraten Britta Friberg berätta om hur hur hon stod öga mot öga med bygdens nazister på torget i Hjo. En pensionerad skövdelöjtnant berättar om hur han tog värvning i Waffen-SS och om den Hitlerbeundran som fanns bland svenska militärer.

Del 2 torsdagen den 21/10 kl 14.00.

Efter andra världskriget ville många tidigare nazister tysta ner sitt förflutna. Falköpingsbon Bengt Kjellström berättar om hur hans nazistorienterade klasskamrater tiger om sina sympatier på 30-talet. Under 1990-talet börjar nynazismen synas i Skaraborg genom att unga skinheadsgäng växer fram i flera kommuner. En som kan mycket om den utvecklingen är Skaraborgs polisområdeschef Hans-Olof Sandén.

Del 3 måndagen den 25/10 kl 14.00.

Efter en motig period för Sveriges nazister runt år 2000 satsar partiet Nationalsocialistisk Front framåt och köper det gamla spinneriet utanför Tråvad, för att ha lokalen som kursgård. Hör nazistideologen Björn Björkkvist beskriva framtidsplanerna för gården, som redan blivit en motor för rörelsen. Varas kommunalråd Jan-Erik Wallin förklarar att han till varje pris bekämpa nazisternas närvaro i kommunen.

Men även i Töreboda kommun har en nazistisk organisation etablerat sig. Det rör sig om Svenska motståndsrörelsen, vars ledarskikt bosatt sig i Skaraborg.

Del 4 tisdagen den 26/10 kl 14.00.

Vilka är de och vad står de för; de båda nazistorganisationer som har sina säten här i Skaraborg? Journalisten Mikael Ekman, som under en tid infiltrerade Nationalsocialistisk Front, berättar om den Tredje riket-inspirerade antisemitism som frodas i partiet. Medverkar gör också religionsvetaren Mattias Gardell, som har forskat om Svenska Motståndsrörelsen och de intryck som organisationens medlemmar har tagit från rastänkande i USA. Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren ger sin version av hur rasistiska och odemokratiska rörelser bör bekämpas.

Repriser i radio:
Del 1 måndagen den 1 november kl 10.30
Del 2 tisdagen den 2 november kl 10.30
Del 3 torsdagen den 4 november kl 10.30
Del 4 fredagen den 5 november kl 10.30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista