Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressmeddelande 18 mars 2013: Sandströms nya Requiem hyllar livet

När Sven-David Sandströms Requiem uruppförs i Berwaldhallen den 22 mars markerar det slutet på en lång resa: tonsättarens utforskande av kyrkomusiken - ett omfattande kapitel i svensk musikhistoria. Ända sedan genombrottsverket Requiem till de ur alla minnen fallna (1982), en politiskt laddad skandalsuccé, har Sandström i 20 år trängt in i den sakrala traditionen.

-  Det känns som om jag är färdig nu, säger Sandström – det finns inte så mycket kyrkomusik kvar. Han refererar till omfattande verk som Messias (2010), Ordet (2004) och High Mass (1994), och till den stora satsningen på gudstjänstmusik för kyrkoåret i Storkyrkan och Hässelby församling. 

Tonsättaren kallar sitt nya Requiem för en hyllning till livet, och en förtröstan i eviga värden. Och han vänder sig till dödsmässans originaltexter på latin. Detta i kontrast till hans första dödsmässa, Requiet till de ur alla minnen fallna: en svart mässa som väckte starka känslor, tonsatt med ett strävare tonspråk än det nya, romantiskt sköna verket.

- I kontrast till mitt första Requiem är det här ett oerhört vackert verk – en hymn till livet istället för till döden, säger tonsättaren om fredagens uruppförande.

Det nyskrivna Requiet tillägnas den nyligen bortgångne körledaren Eric Ericson, som varit avgörande för Sandströms sätt att arbeta.

- Eric Ericsons sätt att arbeta med körer har varit en byggsten i min klangvärld, säger Sandström.

En viktig roll i Sandströms skapande har också dirigenten Gustaf Sjökvist spelat, som dirigerar uruppförandet. Av de fyra solisterna har två sjungit Sandström tidigare. Elin Rombo sjöng titelrollen i Batseba (Operan 2008), och Olle Persson har bl.a. gestaltat Jeppe i Jeppe på berget (Folkoperan 2001) . Dessutom hörs mezzosopranen Katia Dragojevic och basen Matthew Rose.

Sven-David Sandström: Requiem
Uruppförande fredag 22 mars kl 19.30
Konsertlängd 1 tim 55 min

Intervjuer och pressbiljetter:
Sofia Nyblom, tf pressansvarig, tel 070-237 73 61
sofia@nyblomcommunication.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".