Pressmeddelande 26 mars 2013: Sveriges Radios Symfoniorkester drabbar samman med streetdansare - festivalfinal i Dansens Hus

Den 17 maj går en dröm i uppfyllelse, när Sveriges Radios Symfoniorkester drabbar samman med dansare under streetdancefestivalen Urban Connection i Dansens Hus.

Gruppen Soul Sweat möter Cullbergbaletten i en hybrid mellan streetdance och samtida dans. Dansarna improviserar till musik framförd av ett hundratal musiker i världsklass i Sveriges Radios Symfoniorkester.  Här spelar de brittiske Harrison Birtwistles explosiva komposition Earth Dances ledda av orkesterns chefsdirigent Daniel Harding, som länge drömt om ett samarbete med Dansens Hus.  Earth Dances framförs först konsertant i  Berwaldhallen kl 18.00 den 17 maj. Stråkar och slagverk flyttas sedan till Dansens Hus Stora scen för föreställningen kl 22.00.

Daniel Harding hör till världens ledande dirigenter av opera och symfonisk repertoar, men har hittills aldrig gett sig in på dans. I det här fallet är det inte heller någon inrepeterad dansföreställning. Utmaningen är stor för alla inblandade. Men efter orkesterns succéfyllda Italien-turné, med utsålda hus på ledande arenor, är självförtroendet på topp.

”Earth Dances är ett av de mest svårspelade verk som finns i repertoaren”, säger chefsdirigenten Daniel Harding.  ”Det är som ett modernt Våroffer!” säger han om verket, som är komponerat 1985 av en av dagens främsta levande tonsättare.

”Vi ser fram emot att skapa ett oväntat konstnärligt möte som utmanar idén
om åtskillnaden mellan fin- och populärkultur”, säger Virve Sutinen, konstnärlig ledare för Dansens Hus. ”Vi vill fira innovationen och dess kreativa ”edge”,” säger Sutinen.

Earth Dances avslutar festivalen Urban Connection, som pågår 3-17 maj.

“Det är jätteviktigt att sätta in musik i nya sammanhang. Genom samarbetet med Dansens Hus möter vår orkester en delvis ny publik”, säger Berwaldhallens VD Michael Tydén.

EARTH DANCES STREET VERSION
Dansens Hus 17 maj kl 22.00
Harrison Birtwistle: Earth Dances. Radiosymfonikerna dirigeras av Daniel Harding.
Improviserad dansföreställning med streetdansare och dansare ur Cullbergbaletten.
Biljetter: 150 kr säljs via Dansens Hus. Biljetterna släpps onsdag 27 mars. 

Intervjuer och pressbiljetter:
Sofia Nyblom, tf pressansvarig Berwaldhallen, tel 070-2377361
sofia@nyblomcommunication.se  

Jennie Lindell, pressansvarig Dansens Hus, tel. 08 508 990 08 /  0765 27 90 08
Jennie.lindell@dansenshus.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".