1 av 2
2 av 2
Claudio Abbado. Foto: Urs Flueeler/AP/TT

Claudio Abbado in memoriam

Claudio Abbado, genom åren legendarisk chefsdirigent vid bl a La Scala, Wienoperan och Berlinfilharmonin avled i måndags (20 januari) efter en längre tids sjukdom. Han sörjs av en hel musikvärld och därmed också av många som är verksamma i Berwaldhallen, som antingen arbetat med honom eller bara lyssnat till hans enastående musikaliska framföranden.

Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent, Daniel Harding som har känt Abbado i mer än 20 år, beskriver honom som ”den största dirigent jag någonsin sett eller hört”. Och Daniel Harding var själv, som ung, hans assistent i Berlin under en period på 1990-talet, ett decennium under vilket även Radiokören, ofta i kombination med Eric Ericsons Kammarkör, många gånger sjöng med Berlinfilharmonikerna under Abbados ledning vid både konserter och skivinspelningar som blivit klassiska. Arne Lundmark, Radiokörens Program-och planeringschef, som sjöng i Kammarkören vid den tiden, säger så här om Abbado:

- Jag har aldrig varit med om en dirigent som utstrålar sånt förtroende och sådan tillit till musikerna och som därmed uppnår ett musikalisk resultat som övergår det mesta. Som sångare var man beredd att ge allt för honom.

En rad framstående skivinspelningar finns med Radiokören under Claudio Abbados ledning:

  • BRAHMS: Ein deutches Requiem, 1993
  • SCHUMANN: Goethes Faust, 1995
  • BEETHOVEN: Symfoni nr 9, 1996
  • MOZART: Requiem, 1999
  • VERDI: Requiem, 2001
  • BERLIOZ: Tristia, SJOSTAKOVITJ: King Lear, 2004

Radiokörens senaste möte med Claudio Abbado var vid Luzernfestivalen 2012, ett möte som också resulterade i en DVD-inspelning av Mozarts Requiem. Här framförs Lacrimosa-satsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista