Tobias Kronqvist, biträdande föreståndare på Vårljus transitboende

Havererat mottagande av ensamma flyktingbarn

Migrationsverket har inte uppfyllt sitt åtagande och varit tillräcklig aktivt i sitt arbete med att ordna mer permanent boende för de ensamkommande flyktingbarn. Det hävdar Solna Kommun, som anmälde Migrationsverket till JO redan i oktober 2006.

Reporter: Alberico Lecchini 

Solna kommun tillsammans med Sigtuna, Malmö och Mölndal har redan kontaktat Migrationsminister Tobias Billström och lämnat ett förslag för att ändra den nuvarande lagstiftningen för mottagande av de ensamma flyktingbarnen. Förra året gick ansvaret för barnen från Migrationsverket till landets kommuner med syfte att förbättra deras situation i väntan på ett beslut från verket. Men rent administrativ har detta förvärras eftersom M-verket har slutat utreda barnens riktiga ålder. Barnen som tas emot av kommunerna är mellan 15 och 17 år, men i Solna upptäcktes en man på 30 års ålder som bodde på en av kommunens transitboende.

SR International besökte igår ett transitboende i Vårberg, i Stockholm där det bor 48 barn från Irak, Somalia, Eritrea och några andra länder. Där träffade vi personal och barnen i de nyrenoverade lokalerna som tillhör Vårbergs sjukhus. Pingis, biljard och andra aktiviteter pågår när vi kommer och tas emot av Tobias Kronqvist, biträdande föreståndare i Vårljus, ett kommunägt aktiebolag. Han bekräftar den långa väntan för några av dem.

Trots den långa väntan verkar barnen mår bra om man tänker på omständigheterna. De får lära sig svenska; den svenska kyrkan och andra organisationen håller kontakt och ordnar andra verksamheter, och de är fria att röra sig i stan så länge de följer vissa regler. De har kontakt med en så kallad ”god man” som hjälper dem att orientera sig i samhället. Flera av dessa godemän har också samma bakgrund som barnen, berättar Tobias Kronqvist.

Men inte alla har lyckats få en ”god man” ännu. Och man längtar efter en bättre utbildning eftersom i närmaste skolan inte finns lediga platser för att ta emot alla dessa barn. Ahmed, som är 15 år och kommer från Somalia tycker inte om den språkutbildning som de får på transitboende.

När det gäller att få utbildning är det dåligt här. Det är inte många barn som går upp på morgonen för att gå till skolan.När det gäller barn är skolan hälften av deras liv.Så om man inte har någonstans att gå och utbilda sig, har man svårt att lära sig språket och svårt att klara vardagslivet och man kan inte göra något”, säger den unge Ahmed som flydde från det krigsdrabbade Somalia.

Tobias Kronqvist, bitr.föreståndare på Vårljus bekräftar denna önskan att få gå i skolan och satsa på utbildning och arbete.

I Solna väntar 97 barn på transitboende idag. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan det finnas 300 i slutet av året, säger Arion Chryssafis, socialnämndes chef i Solna kommun.Förra året sökte 820 ensamkommande barn asil i Sverige.

NYHETSDESKEN/

Reportrar: Kenadid Mohamed och Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".