Bred insats mot huliganismen på idrottsarenorna

För första gången har ministrar, polis och idrottsledare träffats för att diskutera en rad åtgärder för att stoppa våldet på idrottsarenorna. Fotboll är hittills den värst drabbade av  idrotter. Huliganismen ska stoppas med ny lagstiftning, men det krävs att alla engagerar sig, säger idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth till SR International.
Reporter är Alberico Lecchini

Den omtvistade huliganlagen ska ses över, lovar justitieminister Beatrice Ask efter krav från bland andra fotbollsförbundet.

-Det finns ju mycket kritik mot lagen dessvärre. Den är inte helt användbar, och det är ju viktigt att lagstiftning kan användas, säger hon.

Kritiken mot lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, den så kallade huliganlagen, har funnits sedan lagen infördes 2005. Från idrottshåll har det hävdats att lagen inte går tillräckligt långt och att dess utformning gör det svårt att fullt ut utnyttja den.

-Det finns framför allt två problem med den som vi ser det, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

-Klubbarna kan inte få tillgång till information från polisen på grund av sekretesslagstiftningen. Samtidigt kan bara klubbarna anmäla en individ till åklagaren för att åklagaren ska kunna besluta att vederbörande blir avstängd.

Upprepat krav

Just möjligheten att stänga av personer från matcherna ser Sune Hellströmer som en central punkt för att komma till rätta med problemen. Fotbollsförbundet har därför länge krävt att lagen ska skärpas.

Kravet framfördes tillsammans med Riksidrottsförbundet på nytt i samband med ett seminarium på onsdagen, där justitieminister Beatrice Ask och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth mötte representanter för bland annat de stora idrottsförbunden och polisen.

Beatrice Ask lovade vid seminariet att tillsätta en arbetsgrupp på justitiedepartementet, som så snart som möjligt ska presentera sina förslag. Enligt justitieministern är det inte omöjligt att lagen ändras på några punkter.

-Jag utesluter verkligen inte det. Det finns en del att göra, säger hon.

-I några avseenden tror jag inte att man behöver göra förändringar i lagen, utan i hur man använder den. Men i andra delar får man överväga det.

Flera varianter

Sekretessfrågan är en av delarna som ska ses över. Enligt Ask finns flera vägar att gå. Polisen skulle kunna ges möjlighet att anmäla våldsamma supportrar till åklagaren. Ett annat tänkbart sätt är att klubbarna får rätt till övervakningsfilmerna från arenorna.

Om översynen av lagen går som den ska kan ett förslag om lagändring komma redan till hösten.

-Jag lovar inte det, utan nu får vi titta på vad vi konkret har. Men jag brukar inte ha för vana att dra ut på tiden om jag slipper, säger Beatrice Ask.

Jens Bornemann/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista