Tre skolor krävs på skadestånd

Regeringen satsar 10 miljoner kronor, i år, för att utveckla forskningsbaserade åtgärdsprogram mot mobbning. Samtidigt kräver barn-och elevombudet tre skolor på skadestånd för kränkande behandling som några elever har utsatts för.

Vår reporter Ioanna Dymenou intervjuar barn-och elevombudet Lars Arrhenius.

10 miljoner kronor satsar regeringen för att utveckla forskningsbaserade åtgärdsprogram mot mobbning. Problemet med mobbning kan bara lösas genom ett långsiktigt arbete där ett gott och respektfullt klimat skapas mellan alla som finns i skolan. En nyckelfaktor framgång är att kunskapsnivån angående hur mobbning uppstår, förebyggs och hindras höjs i skolorna.

- Mobbning är ett av de värsta uttrycken för bristande respekt för andra. Den nya regeringen sätter kampen mot mobbningen högt på agendan. Dagens satsning är ett steg på vägen kommenterar skolminister Jan björklund.

I veckan krävdes tre skolor i Norrköping, Göteborg och Färgelanda på skadestånd av Barn- och elevombudet (BEO) Lars Arrhenius.

Lindeskolan i Norrköpings kommun krävs på 25 000 kronor i skadestånd, Kärraskolan i Göteborgs kommun krävs på 40 000 kronor samt Bruksskolan i Färgelanda som krävs på 31 300 kronor.

Barn och elev Ombudet Lars Arrhenius berättar varför han kräver skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista