Sverigedemokraternas riksårsmöte

Sverigedemokraterna har avslutat sitt tredagars långa riksårsmöte i Karlskrona. Partiets huvudfråga invandringen vässades än mer när ett nytt invandringspolitiskt program kulbbades igenom.

Reglerna för svenskt medborgare ska bli än hårdare. Det säger Jonas Åkerlund, vice partiordförande och presstalesman för Sverigedemokraterna

reporter: Emma Lundenmark

0518 Sverigedemokraterna Jonas Åkerlund 3

Sverigedemokraterna är nu med i den politiska debatten - men många polititker behöver utbildning i att klara den. Det anser bland andra den multikulturella tidningen Gringo och dotterbolaget Zebra som nu börjar utbilda bland annat kommunalpolitiker i hur man möter Sverigedemokraterna i debatt. Carl Sahlin är utbildningskonsulent på Zebra, och han varnar bland annat för Sverigedemokraternas snedvridna statistik.

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i det senaste valet med 2. 9 procent av rösterna i riksdagsvalet och med representation i drygt 140 av landets kommuner.

Men nu börjar det synas en spricka mellan de som vill bredda partiet och de och de som vill slå in på en hårdare nationalistisk linje. Till exempel är flera av Sverigedemokraternas distrikt missnöjda med partiledaren Jimmie Åkesson, medan han själv vill ha in fler förnyare i partitoppen.

För en jämförelse så kom det främlingsfientliga partiet Ny Demokrati in i riksdagsvalet 1992, men åkte ut i nästa val 1996 efter just interna strider och Carl Sahlin funderar på om så också skulle kunna bli fallet för Sverigedemokraterna.

Trots ökad publicitet för Sverigedemokraterna i medierna har väljarstödet inte ökat. I den senaste Synovate Temo-undersökningen får partiet 2,6 procent, tre tiondelar lägre än i valet i höstas. Men bland de unga kommande väljarna ser det något annorlunda ut. Enligt Göteborgspostens senaste mätning nu idagarna har stödet för Sverigedemokraterna bland kommunens niondeklassare ökat från fem till sju procent.

Och vice ordförande för Sverigedemokraterna Jonas Åkerlund ser mycket hoppfullt på framtiden.

Men åsikterna om vad en mer öppen debatt kan leda till. Går som sagt åt olika håll, beroende vem man frågar.

Sverigedemokraterna bildades som parti 1988. Ursprunget är den öppet främlingsfientliga organisationen BSS, Bevara Sverige Svenskt.