Värnamo - bäst i Sverige på integration

Hög invandring, låg arbetslöshet och få bidragstagare. Det är kännetecknen på Värnamo, som toppar nyhetsmagasinet Fokus ranking över vilka svenska kommuner som lyckats bäst med att integrera invandrare. ”Bra på mottagande, väldigt starka nätverk”, säger Martin Ådahl som är politisk chefredaktör på Fokus.

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Värnamo, Maria Leifland, är förstås nöjd med utmärkelsen:

Sämst på integration är, enligt Fokus rankning, Rättvik, Nordmaling och Vilhelmina på sista plats. Åke Nilsson är kommunstyrelsens vice ordförande i Vilhelmina.

Reporter: Ioanna Dymenou

Kommunerna i västra Småland är bäst på att integrera invandrare. Allra bäst är Värnamo. Det visar en ranking som veckotidningen Fokus har gjort.

I och runt småföretagar- och entrerpenörsmetropolen Gnosjö finns ett välutvecklat flyktingmottagande. Det bidrar till att de flesta invandrare har jobb och att sjukskrivningarna är få.

I Värnamo arbetar alla. Kommunen får varje år 30 kvotflyktingar, men brukar alltid ta emot fler.

Efter Värnamo följer Hylte och Vaggeryd och efter fyran Salem kommer Gnosjö. Av de tre storstäderna hamnar Stockholm på plats 21, Malmö 52 och Göteborg 102.

Sämst på integration är, enligt Fokus rankning, Rättvik och Nordmaling med Vilhelmina på sista plats.

Rankingen baseras på fyra faktorer: Andel utrikesfödda, antal flyktingar som tagits emot 1996-2006 delat på befolkningen, andelen sysselsatta med utländsk bakgrund och ohälsotal för utlandsfödda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".