Kollo

Kolloverksamheten är snart i full gång


En gammal tradition som  startade redan i slutet av 1800 talet, då folkskolan tågade in i Sverige och skolplikt infördes.

Och efter en obligatorisk skolgång var många av barnen tvungna, att direkt efter skolavslutningen arbeta under jordbrukets intensiva sommar månader.
Då ansåg man att många barn for illa och inte kunde göra bra ifrån sig i skolan och kyrkan såg till att barnen kom ut i naturen - där de fick vara barn under hela sommaren.

Reporter: Ioanna Dymenou

Snart är det sommarlov, Skolavslutningen ger klartecken för ledigheten och friheten. Barnens liv går från plikter och rutiner till sköna sovmorgnar, lek och bad.

Flera barn åker med sina föräldrar eller mor- och farföräldrar på semester, andra väljer kompisarna och kollo - långt ifrån föräldrar och vardagen. Och idag finns det massor med olika verksamheter att välja på..

Det finns fotbollskollo, ridkollo, djurkollo, cirkuskollo, motocrosskollo och för några år sedan startade även ett popkollo speciellt för tjejer.

Åsa Johnson är projektledare för popkollo:

Barnens Ö är ett av de största kollona i Sverige - ca 650 hekta mark, som sträcker från Bagghusfjärden till Ålands hav. På Barnens Ö kan barn välja mellan de olika verksamheterna som erbjuds säger Lennart Arrhenius, verksällande direktör för Stiftelsen Barnens dag, som äger det stora kolloområdet på Barnens Ö.

Kolloverksamheten är inte någonting nytt i Sverige. Den startade redan i slutet av 1800 talet, då folkskolan tågade in i Sverige och skolplikt infördes. Och efter en obligatorisk skolgång var många av barnen tvungna, att direkt efter skolavslutningen arbeta under jordbrukets intensiva sommar månader.

Då ansåg man att många barn for illa och inte kunde göra bra ifrån sig i skolan och kyrkan såg till att barnen kom ut i naturen - där de fick vara barn under hela sommaren. Lennart Arrhenius från ”Barnens dag” igen.

Så var det i slutet av 1800-talet. Barnen behövde inte själva betala nånting då. Lennart Arrhenius

Det var på den tiden som barn fick nöjet att vara barn och leka och bada på kollo hela sommaren med idag får de bara 14 dagar. Lennart Arrhenius igen

Idag betalar man en avgift för att få åka till kollo. Och den avgiften varierar beroende på föräldrarnas inkomster. Om man tjänar upp till 10 000 kronor då får barnet betala bara 50 kronor per dag och den som tjänar 40 000 får betala 350 kronor per dag. Syskon betalar mindre. Men, vilka är det som söker till kollo. Lennart Arrhenius

Hur är det med barn som har en annan etnisk bakgrund.. Lennart Arrhenius

Det finns flera kollon med olika aktiviteter för barn och enligt lagen om stöd och service LSS* får även barn med funktionshinder vistas på speciella kollon anpassade till deras behov.

Stockholms socialtjänstförvaltning erbjuder 550 kollo platser till funktionshindrande personer men inte bara till sommaren utan även till jullov, sportlov och påsklov.

På vintern får funktionshindrande personer stanna upp till sju dagar på kollo och på sommaren från tio till arton dygn.

I Stockholmsområdet finns 19 olika verksamheter med olika inriktningar beroende på funktionshinder

Bengt Lundgren sitter på socialtjänstförvaltningen i Stockholms stad och jobbar med det så kallad LSS - kollo för funktionshindrande barn.

Nitton verksamheter där deltagare inte behöver betala någonting. Kostnaderna står socialtjänstförvaltningen för, men det gäller inte för gränskommunerna, säger Bengt Lundgren

*LSS betyder lagen om Stöd och ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista