Nya lagar från 1 juli

Idag är det ju den första juli och halvårsskifte och det betyder också att en rad nya lagar och förordningar träder i kraft. Sammanlagt 16 nya lagar ochh 44 nya förordningar.

Bl.a. införs skatterabatt för hushållsnära tjänster som städning, gräsklippning och barnpassning. Rabatten gäller också alla svenskar utomlands som betalar skatt i Sverige.  

Den s.k. stopplagen försvinner också idag.  Johan Anderberg, politisk reporter med ett förflutet på bl.a. tidningen Riksdag & Departement förklarar vad det innebär.

Andra nyheter är dyrare trafikförsäkring. En skatt på 33 procent på den obligatoriska trafikförsäkringen ska tas ut - vilket för den enskilde bilisten eller mc-föraren ger ökade kostnader på allt från några hundralappar till flera tusen om året.

En ny lag, bidragsbrottslagen, ska göra det lättare att upptäcka bidragsfusk. Vidare halveras arbetsgivaravgiften för personer mellan 18 och 25, lärarna får ökade möjligheter att omhänderta störande föremål och flytta bråkiga elever.

Och så slopas den s.k. stopplagen. Johan Anderberg, politisk reporter med ett förflutet på bl.a. tidningen Riksdag & Departement förklarar vad det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista