Kan bli svårare att klara kunskapsprov

Kurser i sjukvårdsvenska stoppas

Språket är en grundförutsättning för ett jobb inom vården. Men nu slutar Folkuniversitetet i Stockholm med språkkurser i sjukvårdsvenska efter 16 år. Dessa kurser ryms inte längre i Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) sparpaket.

Nu blir det svårare att få sin svenska legitimation, tror  utländska läkare som vår reporter Liv Heidbüchel pratat med.

Kurser i sjukvårdsvenska stoppas

På Folkuniversitetet i Stockholm finns det sedan 16 år tillbaka språkkurser i sjukvårdsvenska för läkare och vårdpersonal från tredje världen. Jämfört med sina europeiska kollegor är det svårare för dem att få sin legitimation godkänd i Sverige.

En grundförutsättning är språkkunskaper. Hundratals läkare och annan vårdpersonal har utbildats de senaste 16 åren, men i Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) sparpaket ryms inte längre de yrkesinriktade språkkurserna på Folkuniversitetet.

Radio Sweden’s Liv Heidbüchel har träffat två deltagare i verksamhetens sista kurs i sjukvårdsvenska.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hörförståelse, lagtexter och dialoger mellan läkare och patient - det är bara några av övningarna som eleverna går igenom under den max 35 veckor långa kursen i sjukvårdsvenska. Samara Arkani kom från Irak till Sverige för två år sedan, där hon arbetade som läkare på ett sjukhus i Bagdad. Även hennes irakiske man arbetar som läkare i Sverige. Samara Arkani är mycket nöjd med kursen.

- Det har hjälpt så mycket att man får mycket kunskaper inom medicin på svenska. Å andra sidan får man också tips hur man ska bete sig när man umgås med svenskarna. Vad tycker de om, vad tycker de inte om, och så vidare.

Efter bara 20 veckor i sjukvårdssvenska klarade Samara slutprovet och gjorde sin första s.k. auskultation, vilket betyder att hon fick vara med på en läkares jobb och se vilka arbetsuppgifterna som väntar. Med det i bagaget och kanske ett vikariat som undersköterska ser Samara fram emot sitt arbete som läkare i Sverige.

- Jag tror att till en början kommer det att vara lite svårt, men den här kursen har varit ett stort framsteg för mig. Nu har jag det självförtroendet att jag kan klara att söka en tjänst och klara av arbetet med patienterna.

En annan kursdeltagare är Mohamed Omar från Somalia. Innan han flydde till Sverige för tre år sedan, arbetade han som barnläkare i Pakistan i åtta år. Han är en av få deltagare som också har erfarenhet av den svenska sjukvården. Förra sommaren fick Mohamed ett vikariat inom demensvården, en viktig erfarenhet, säger han, inte minst för språkkunskaperna.

- De första veckorna var det lite svårt, men ju längre jag jobbade desto bättre blev det. Jag förstod vad patienterna klagade över och vad medarbetarna sa till mig. Och jag kunde också fråga vad jag ville. Kanske min grammatik var inte rätt, men det var bra för mig.

Han är orolig för hur utländska läkare som han ska klara Socialstyrelsens kunskapsprov i framtiden och få sin legitimation i Sverige om språkkurserna i sjukvårdssvenska nu slopas.

- Jag har hört att den här gruppen är den sista. Den var bra och det skulle vara bra om den fortsätter, eftersom det är många utländska läkare och andra som är utbildade inom vården som behöver gå den här kursen. Men om den slutar har de ju ingen möjlighet och måste kanske läsa på Comvux. Och där är det ju bara språket utan yrkesinriktning.

Birgitta Thulin är ansvarig för sjukvårdssvenska på Folkuniversitetet i Stockholm och hon tycker det är bedrövligt att kurserna inte fortsätter.

- Vad det innebär mest för är ju den kategorin av personer som inte längre kan få en yrkesinriktad svenska på den nivån här i Stockholm just nu. Det kommer förmodligen att lösa sig framöver men just nu har vi ett gap där man inte vet hur man ska gå vidare för att lära sig den här typen utav svenska.

Det sa Birgitta Thulin på Folkuniversitetet i Stockholm, reporter Radio Sweden’s Liv Heidbüchel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".