vittnesskydd

Hot mot vittnen ökar

Hotet mot vittnen har ökat de sista åren. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik var, år 2000, antalet hotande vittnen 65 personer och sex år senare är de över 400.

Riksåklagare Fredrik Wersäll är bekymrad över utvecklingen

Hotet mot vittnen har ökat de sista åren. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik var, år 2000, antalet hotande vittnen 65 personer och sex år senare är de över 400. Riksåklagare Fredrik Wersäll är bekymrad över utvecklingen

- En 24 årig kvinna blev häromdagen, för andra gången svårt misshandlad av två män i Hägersten efter att ha vittnat i en mordrättegång trots att hon hade vittnesskydd. Så här säger hennes mamma

– Arne Andersson är tillförordnad chef för kriminalavdelningen på rikskriminalen och anser att polisen har ett fungerande program när det gäller vittnesskydd.

- Ett vittne, som av lätt insedda skäl vill vara anonym, säger att han har varit hotad till livet i fyra år men att han skulle göra om det, om det var nödvändigt.

- Moderaternas talesperson i rättsfrågor Hillevi Engström är medveten om problematiken och tycker att något måste göras.

- Justitieminister Beatrice Ask säger att polisen ska få mer utbildning i att bedöma hot mot vittnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".