Scouterna firar 100 års jubileum

Scouterna har redan börjat fira födelsedagen men höjdpunkten blir ett jättelikt läger på Rinkabyfältet utanför Kristianstad som börjar den 14 och slutar den 21 juli. Scouternas generalsekreterare Johan Strid berättar mer om lägret.

Reporter: Ioanna Dymenou

Flertalet av de utländska deltagarna kommer från Europa och de mest långväga från Australien,I år fyller den internationella scoutrörelsen 100 år, vilket firas världen över. Lördagen den 21 juli firas detta med än så länge hemliga, svenska artister som uppträder på Rinkabyfältets stora scen.Deltagarna delas upp i tre grupper efter ålder, men det finns inget hinder att umgås över grupperna.Specialchartrade tåg tar scouterna till lägret, både från västra Danmark och från Sundsvall som nordligaste punkt i Sverige.Scoutrörelsen grundades i Storbritannien 1907 av Robert Baden-Powell och kom till Sverige året därpå.Runt 500 bajamajor har riggats på Rinkabyfältet inför de nästan 20 000 scouternas ankomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista