Snart är det dags igen för trängselsskatten i Stockholm

Riksdagen har beslutat att trängselskatt ska införas i Stockholm den 1 augusti 2007. Den kommer att tas ut för svenskregistrerade bilar som körs in i och ut ur Stockholms innerstad måndag - fredag mellan klockan 06.30 och 18.29. Det ska kosta 10, 15 eller 20 kronor, beroende på tidpunkt. Det maximala beloppet per dag och bil är 60 kronor.

Reporter: Alberico Lecchini

Om några få dagar, den 1 augusti, är det återigen dags att betala trängselskatt. Och det ska bli permanent.

Det nya är bl.a. även taxi och färdtjänst måste betala avgiften. Den nya lagen befriar dock miljöbilar att betala avgiften. Taxor och tider är de samma, likaså område och placering av betalstationer. Nytt är även att det inte behövs någon transponder för autogirobetalare. Nu är betalningen direktkopplad till registreringsnumret. Under försöket betalade 450 000personer med autogiro. Hittills har ca 300 000 anmält sig, berättar Louise Jarn Melander, informationsansvarig på Vägverket. Hon tycker att det är det säkraste sättet att betala.Det tar upp till 2 veckor att ordna autogiro och hittills är det mest företag som har anmält sig.

Eftersom taxibilar ska betala avgiften har taxibolagen i Stockholm flaggat för en prishöjning för resorna mellan 5 - 20 procent efter sommaren.Är man företagare eller om man är på tjänsteresa, så blir trängselavgiften avdragsgill.

Varje gång man åker in eller ut från Stockholm under vissa bestämda tider betalar man 10, 15 eller 20 kronor. Maxbeloppet blir dock 60 kr per bil och dygn. Avgiften ska vara betald senast 14 dagar efter genomresa av en betalstation.

Det inte klart hur mycket den nya trängselavgiften kommer att påverka trafiken. Något mål för den nya lagen har inte fastställts, berättar Louise Jarn Melander.Viktigt att lägga på minnet är att trängselskatten inte tas ut för svenskregistrerade bilar som körs in och ut ur Stockholms innerstad måndag till fredag mellan 18.30 och 06.30.

Helgdag och dag före helgdag är avgiftsfri.

Identifikationen av bilarna med bildkameror har blivit mycket bättre och därför har man beslutat att det inte längre behövs s.k. transpondrar för igenkännande av motorfordonen. Men för de som ska till och från Lidingö kan det vara en extra säkerhetsåtgärd att ha en sådan transponder i bilen, eftersom man kan bli befriad att betala avgiften om man ska köra till och från Lidingö och passera Stockholm inom en halvtimme, informerar Louise Jarn Melander.

Den borgerliga regeringen har beslutat att inkomsterna från trängselavgiften ska investeras på vägbyggen och inte på kollektivtrafiken i Stockholm som oppositionen hade föreslagit.

Källa: SR + Vägverket: http://www.vv.se/templates/page3____10911.aspx

Man kan betala på följande sätt:

* Autogiro: Betala automatiskt och slipp hålla reda på när och hur mycket du ska betala.

* Pressbyrån och 7-Eleven.

* Med betal- eller kreditkort på internet.

* Bank- och plusgiro på bank, via internetbank eller med bankernas kuverttjänster.

Klockslag Belopp

06:30-06:59 10 kr

07:00-07:29 15 kr

07:30-08:29 20 kr

08:30-08:59 15 kr

09:00-15:29 10 kr

15:30-15:59 15 kr

16:00-17:29 20 kr

17:30-17:59 15 kr

18:00-18:29 10 kr

Källa: Vägverket

OBS! Undantag från trängselskatt

Följande fordon är undantagna från trängselskatt:

Utryckningsfordon, Bussar med totalvikt av minst 14 ton,Diplomatregistrerade bilar,Motorcyklar, Utlandsregistrerade bilar, Militära fordon, Bilar som enligt uppgift i Vägverkets vägtrafikregister är utrustade med teknik för drift* a) helt eller delvis med elektricitet eller annan gas än gasol, eller b) med en bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol.

Bilar som Skatteverket undantagit från skatteplikt, efter ansökan från den som beviljats parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Undantaget gäller inte om bilen används i yrkestrafik.

kÄLLA: Vägverket

SL nya busslinjer:

153 Fridhemsplan - Bredäng

221 Ropsten-Larsberg

745 Söderby- Salems Centrum- Fridhemsplan

743 Skäklinge- Fridhemsplan

Källa: SL - Mer infor på:

http://www.sl.se/templates/Page.aspx?id=5076

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista