Miljoner eurosedlar i omlopp inom EU

Varje år invaderas EU av falska eurosedlar. Det senaste rapporteringen från ECB pekar på att det kan finnas nästan 20 miljoner euro i omlopp. Ligorna blir alltmer duktiga på att förfalska sedlarna, vars vanligaste valörer är 50 sedlarna. Polisen varnar för att det har varit en ökning av 200-eurosedlar och uppmanar folk att vara uppmärksamma när man handlar med euro inom och utanför Sverige.

Reporter: Alberico Lecchini

Den Europeiska Centralbanken (ECB) har rapporterat att falska eurosedlar till ett värde på nästan 20 miljoner har hittats under det första halvåret i år. Det är ett nytt rekord och motsvarar ca 177 miljoner kronor. Det finns i olika valörer från den mest vanliga 50-eurosedeln till 200-sedeln. Med den ökande turismen från och till Sverige ökar risken att bli lurad, varnar polisen. Alla falska sedlar som upptäcks av polisen i Sverige hamnar hos Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) som analyserar alla falska sedlar. Den bästa avkastningen ger förstås de högra valörerna, och dessa har blivit allt vanligare, berättar Mikael Johansson, sedel-specialist på SKL.

Av de förfalskningar som hittats hade 97 procent tillverkats i Europa. Den europeiska polisorganisationen Europol uppger att de har lyckats avslöja 15 förfalskningsligor både inom och utom EU. Framgången förklaras med det ökade samarbetet med polismyndigheter i framför allt Östeuropa. Antalet förfalskade 200-eurosedlarna stiger stadigt. Enligt ECB har de ökat med 7 procent det första halvåret.

Ligorna har exceptionella resurser och teknik som kan lura de flesta, berättar Mikael Johansson. Han säger att deras sätt att agera är att först försöka växla stora summor på bankerna, om inte det går besöker man växelkontor, har man otur så försöker man lura folk på gatan med fördelaktig växelkurs. Att bankerna kan luras bekräftas av ett fall i Dalsland, där en kund nyligen fick två falska 200-eurosedlar via bankomaten.

Det är dock mest falska kronor som går i omlopp i Sverige, varnar polisen, som har bildat en grupp inom Finanspolisen som på underrättelsenivå arbetar med falska sedlar, mynt och falska kort m.m. Syftet är att samla information och skapa en databank inom området och stödja kollegor som utreder sådana brott.

Reporter: A.L.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista