Kvinnonätverk är kritiska till regeringens stöd för kvinnoorganisationer

Det senaste förslaget från regeringen som stödjer utsatta kvinnor som blir offer för mäns våld har inte blivit anammat av alla. Trots nya miljoner till olika verksamheter kritiseras initiativet av en del kvinnonätverk som tycker att regeringen vill avsäga sig ansvaret. Leila Qaraee, ansvarig för Linnamottagningen i Stockholm, är en av de kritiska röster.

Reporter: Alberico Lecchini

Regeringens nya 50 miljoner för att stödja kvinnoorganisationer i sin kamp mot våld och hedersrelaterade våld samt förslaget från folkpartiet om fotboja för männen som slår och hotar är inte lösningen på problemet, säger Leila Qaraee, ansvarig för kvinnojouren Linnamottagning i Stockholm när hon kommenterar Integrationsminister Nyamko Sabunis utspel.

- Samhället måste ta ansvaret i stället, säger Qaraee.

Andra organisationer som Alla kvinnors hus välkomnar däremot förslaget.Under första halvåret i år har det kommit omkring 360 polisanmälningar av överträdelser av besökförbudet i Stockholms län. I fjol var de sammanlagt drygt 600 anmälningar. Regeringen vill att kvinnojourer och kvinnonätverk ska få fler resurser för att hjälpa till utsatta kvinnor och ungdomar som blir vålds offer. Men Leila Qaraee tycker att kvinnoorganisationen ska jobba långsiktigt i stället.

Leilas engagemang mot kvinnornas förtryck började redan i hemlandet Iran. När hon fick asyl i Sverige tillsammans med hennes man och barnen hittade hon liknande mönster bland invandrargrupper i det svenska samhället. Hon startade ett närradioprogram som fick tusentals lyssnare varje söndag. Men framgången drog också hotelser från männen som ansåg att programmet hotade deras ställning inom familjen. Man pratade om skilmässor, våldtäkt inom äktenskap, ungdomarnas situation m.m. Plötsigt blev det en kvinnorjour hemma hos Leila. Med hjälp av arbetskollegor startade hon så småningom ett kvinnonätverk och jour med stöd från Stockholms kommun. Idag har det vuxit och har en ny lokal i Hornstull med namnet Linnamottagningen där ordnas en del verksamheter för utsatta kvinnor. Men det blev svårt för invandrarkvinnor att komma till jouren i början, berättar Leila Qaraee. Man vill inte träffa kvinnor från samma land, säger hon.

Leilas engagemang tog hårt på familjelivet men hon fick stöd ändå från alla i familjen och kunde fortsätta sin kamp för rättvisa och jämlikhet, säger hon.

Linnamottagningen har idag 6 deltidsanställda som jobbar med olika frågor i mottagningen. Man räknar dessutom mellan 50-60 volontärer som arbetar som hjälper till. Kvinnonätverket består av 400 medlemmar, enligt Leila Qaraee.

NYHETSDESKEN/ A.L.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista