Filmvärlden minns Ingmar Bergman

På andra sidan Östersjön betraktades Ingmar Bergman alltid som en samtida klassiker av folket men välkomnades inte av regimen.
                       

Ett axplock ur SR International sändningar med kommentarer till Ingmar Bergmans bortgång.

Bergman var den största bland filmskaparna i världen. Bergman orsakade en revolution. Ingen hade en tanke på att behandla filosofiska o psykologiska frågor i filmvärlden på det sätt som han gjorde.

När Bergman träffade sin fotograf Sven Nykvist fann de tillsammans en ny form i Bergmans skapande. Då tog Bergman farväl till traditionell form för användning av kameran och skapade en form där bild o innehåll var i full överensstämelse.

Reza Bagher, iransk filmregissör verksam i Sverige

-----

Jugoslaviska Kinoteket i Belgrad har i sitt arkiv 35 av Bergmans filmer som vi kommer att visa i september. Inte bara för att vi hyser en stor respekt för Bergman utan också för att det handlar om en filmskapare som la grunden för den europeiska filmen och även för världens filmskapande. En retrospektiv av Bergams filmer är en stor kulturell händelse i Belgrad som alltid väcker stort intresse Belgrad.

Radoslav Zelenovic vd för det Jugoslaviska Kinoteket ( filmarkivet) i Belgrad

----

Han var viktig för mig när jag var student och då vi tittade mycket på hans filmer på akademin. Och han påverkade oss i hög grad.

Men en negativ aspekt av Bergmans storhet är att stoltheten över att ha Bergman har ökat på den svenska nationalismen, som redan finns i landet .

Hur som helst tycker jag att vi pratar om en enormt stor konstnär som jag själv respekterade mycket mer som filmskapare en som teaterregissör.

Jasenko Selimovic chef för SR Radioteatern

------

Jag träffade inte personligen Ingmar Bergman, men jag bekantade mig med hans verk långt innan jag kom till Sverige.

Jag fick en hel del kulturell kunskap om Sverige genom Ingmar Bergman’s filmer. Han fascinerade mig genom de gränsl ösa beskrivningarna av människans inre liv. Senare, när jag kom till Sverige kunde jag känna igen en del genom det jag sett i Bergmans filmer.

Mahdi Ahmed Warsame somalisk filmregissör verksam i Sverige

----

Bergman är regissören som gav svensk film en image, en stil och en betydelse utanför Sveriges gränser.

Men Bergmans inflytande består tack vare hans filmer. Han skapade ett nytt speciellt cinematografiskt språk. Det språket är baserat på en inre dialog eller monolog och den psykologiska tystnaden. Bergman använde sig av dramatiska metoder för att

förstå tid, plats och musik - såna metoder som han lånade från sitt arbete på teatern.

Fadel Al Jaff, irakisk teater regisssör verksam i Sverige.

---

Bergman har haft en stor betydelse för ungdomar i min ålder särskild för de som sysslar med kulturen. Hans röst kan jag alltid höra i olika situationer. Han var allkonstnär, det inte enbart i filmens som hans poetiska språk fängslade mig.

Yalda Hadodo är skådespelerska i Teatergruppen Oktober och verksam i Sverige.

----

Ingmar Bergman changed my life - literally. As a student in Cambridge in 1973 I saw Cries and Whispers, which had just been released. I had never seen another film like it; it made me realise that cinema could be an art form as rewarding as music, painting, sculpture or literature, and made me want to devote my life to film somehow (...) He is surely one of very few filmmakers whose position in the cinematic pantheon is not open to dispute; and his importance to the development of film as an art form cannot be exaggerated. His presence will be sorely missed, but his work endures, gloriously.

Geoff Andrew. ”Time Out London” film critic

----

Bergman har stor betydelse, men han hade mer framgång och respekt utomlands än i Sverige - han hedrades ofta.

Jag som student - inte bara min generation utan alla andra generationer - hade honom som modell, som ingivning /inspiration/ för nya skapelser.

Tacksam för hans ideér och hans verk. Han var en koloss och han kallades för geni av många, för maestro av några. Han skapade för att leva, och levde för att skapa. Bergman hade stor respekt i världen, och jag tror att svenskarna kommer att förbättra inställningen till Bergman i Sverige.

Bergman kommer att vara en inspiration för de som jobbar inom filmen, de kommer kanske att utnyttja Bergmans verk som en filmens ABC- bok för att skapa nya filmer och nya regissörer.

Hamdi Abazi, filmregisör från Kosova verksam i Sverige

----

Bergman är för mig personligen inte bara viktig rent filmiskt utan även politiskt. I mitten på 1960-talet samlades vi unga, för att läsa dikter och pjäser och då väckte Bergmans filmkonst vår längtan efter en mer mänsklig syn i motsatts till den oficiella konsten. Tack vare Bergman började vi förstå vad en fri människa är, vad fritt tänkande är.

Vitrysk filmregissör Yury Haschavatski

----

The death of Ingmar Bergman is an incredibly sad loss for world cinema and marks the end of an era. His films proved cinema could be an artfom and he was undoubtedly one of the most important and influential film-makers of all time. The BFI has always championed Bergman’s work and we will continue to do so to ensure his amazing body of work is seen and appreciated by future generations of film lovers.

Amanda Nevill - Director, British Film Institute

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista