Allt fler serber söker asyl i Sverige

Antal serber som söker asyl i Sverige ökat det senaste året. Migrationsverket har uppmärksammat det och deras statistik visar att många får avslag eftersom de saknar skäl till att få stanna. Men under tiden som de väntar på besked i Sverige, hinner de jobba och få en inkomst.

Reportrar: Manuela Persson och Alberico Lecchini

Detta är de verkliga skälen för att söka asyl, säger Maria Lilliebladh, förste ambassadsekreterare och ansvarig för migrationsfrågor i Belgrad.

Lillienbladh är oroad över utvecklingen. Hon tror att tendensen med asylsökande serber i Sverige för att jobba under utredningstiden kommer att öka.

Därför välkomnar hon förslaget att i framtiden ska bli möjligt att tillåta arbetskraftsinvandringen till Sverige.

Förra året kom 2 000 asylsökande från Serbia-Montenegro, som republiken kallades då. Första halvåret 2007 kom drygt tusen serber från Serbien och bara 36 från Montenegro.

Det bör påpekas att bland dem finns också serber från Kosovo-provinsen som anser att de behöver skydd i Sverige, och många av dem har fått det. T.ex. fick ca 500 serber asyl förra året, de flesta av ”synnerligen ömmande skäl”, m.a.o. av familjeskäl.

Men om scenariot besannas och antal arbetssökande serber fortsätter att öka genom att söka asyl, då blir asylmottagningen överbelastade i onödan, säger man på Migrationsverket.

Lilliebladh påpekar dock att det finns risk för att en del av den kvalificerade och välutbildade arbetskraften i Serbien försvinner till EU, och bl.a. till Sverige menar första sekreteraren på den svenska ambassaden i Belgrad Maria Llilliebladh.

Fakta:

År 2006 sökte asyl i Sverige 2001 serber/montenegriner.

Samma år fick 1000 serber/monten. avslag och 457 fick asyl.

Första halvåret 2007: 1084 serber sökte asyl.

Under samma period fick 869 avslag. 281 fick asyl.

2007: 653 sökte uppehållstillstånd pga. familjaknyktning.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista